Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: P&L måste förbli en antivåldsfestival

Kritiken har bubblat upp då och då under den senaste månaden, särskilt i sociala medier, men också på DT:s insändarsidor Torget.

Delar av Peace & Loves publik har frågat festivalen hur ledningen resonerar när man bjudit in rapgruppen Kartellen till en festival som har antivåldstema som profilerad utgångspunkt.

Varför har publiken tyckt att någonting skaver här? Jo, för att frontmannen i Kartellen, Sebbe Stakset, förra året åtalades och fälldes för ett politiskt motiverat brott, ett tortyrhot framfört i offentligheten, riktat mot partiledaren Jimmie Åkesson (SD).

"Vill tortera han i 3 dygn med avbitartång locktång blåslampa för att stoppa blödningar me! Jag vill döda bögen." skrev Stakset.

SVT:s Uppdrag granskning kritiserade i sin belysning av det vänsterextrema våldet också hur Kartellen använt den autonoma våldsvänstern Revolutionära frontens (RF) autentiska videoupptagningar av hur RF hugger yxor i åsiktsmotståndares dörrar, begår grova hot och slår sönder bilar.

Peace & Loves ledning förklarade till en början för sin publik att Kartellen "i vissa fall kan tyckas vara på gränsen", men att bokningen skulle kvarstå.

Tidigare festivalledningar har också diskuterat Kartellen och då bestämt sig för motsatt linje - Kartellen valdes då bort av samma skäl som diskuteras nu.

Ledarredaktionen kritiserade i går i en ledare på dt.se festivalens ställningstagande för 2014, och ifrågasatte de sponsorer, däribland DT:s ägarföretag Mittmedia, Region Dalarna, Falu och Borlänge kommun, som valt att med privata och offentliga medel stödja Peace & Loves tolkning av antivåldstemat.

Mittmedias marknadsavdelning valde då, rimligt nog, att dra in sponsringen med hänvisning till den värdegrund avtalet tar upp. Ytterligare någon privat aktör började också överväga sin sponsring.

Då ändrade sig Peace & Love med hänvisning till uppgifter om bandet som framkommit "i efterhand". Kartellen kommer inte att spela på Peace & Love 2014.

Festivalen har alltså inte varit alldeles stadiga i att stå upp för antivåld, men det är utmärkt att ledningen till slut landade rätt, så att också den publikgrupp som känt ett stort obehag inför att Kartellen ska spela på en antivåldsfestival också kan känna sig välkommen.

Det är alldeles självklart att Kartellen ska ha sin konstnärliga frihet att uttrycka kritik och till och med hat mot samhällsföreteelser de avskyr. Samma frihet att diskutera det konstnärliga uttrycket har kritiken.

Gränsen måste förstås gå vid ett faktiskt våldshot mot meningsmotståndare, inte framförda inom den konstnärliga ramen, utan ett alldeles verkligt tortyrhot framfört på sådant allvar att det fälls i domstol.

Om inte gränsen går där, var går den då?

Det är väl känt att DT:s ledarredaktion med kraft motarbetar främlingsfientliga och rasistiska krafter i samhället.

I det polariserade politiska klimat som råder heter det snabbt från respektive ytterposition att den som kritiserar den ena extremens kriminalitet på något sätt skulle stödja den andra extremens uppfattning.

Men ledarredaktionen kommer alltid att stå för att politiskt våld och hot om politiskt våld är fel oavsett avsändare och mottagare.

Ledarredaktionen består av liberaler.