Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Österrikes skandalfilm påminner oss om EU:s högerpopulisters korrupta hållning till Ryssland

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Händelserna i Österrike under helgen, där publiceringen av en hemligt inspelad videofilm skapat regeringskris och lett till nyval visar på flera saker som ger all anledning till oro för oss som värnar demokrati i Europa.

För det första: Vad är mörkertalet på det som inte kommer fram när ledande politiker har så lätt att sälja ut sitt land för svarta pengar från Putins oligarker, som i det österrikiska fallet? För det var precis som vad som hände.

Österrikes högerpopulisters ledare Heinz-Christian Strache spelades in på Ibiza när han trodde att han hade möte med en släkting till en rysk oligark. Strache (FPÖ), vicekanslern som tvingats avgå, erbjuder på fyllan lukrativa uppdrag åt staten mot hjälp att vinna det österrikiska valet.

Pengar slussade till FPÖ via bakvägar i ideella organisationer och uppköp av en FPÖ-kritisk österriskisk tidning skulle bli den ryska miljardärens motprestation.

Det här är ett politiskt agerande som naturligtvis hittills mest förekommit i bananrepubliker, och knappast på så hög nivå i en västlig demokrati.

FPÖ har sedan länge ryska band. Politiker från partiet var på plats under den olagliga annekteringen av Krim som ryska valobservatörer. Partiets utrikesminister Karin Kneissl bjöd Putin till sitt bröllop. FPÖ har också ett samarbetsavtal med Putins maktparti Enade Ryssland.

När de konservativa i Österrike bildade regering med FPÖ fick Straches parti kontrollen bland annat över säkerhetstjänsten, något som lett till att Österrike stängts ute ur informationsdelning mellan säkerhetstjänsterna (!) av rädsla för att uppgifterna ska hamna hos Ryssland.

FPÖ har heller inte agerat i ett vakuum. Vi vet från annan rapportering om stöd från ryska banker till Marine Le Pen i Nationell samling, att ungerska Jobbiks Bela Kun hade med sig pengar från Moskva och att Lega i Italien ska ha erbjudits ryska pengar.

Med verktyg som pengatvätt undermineras samhällen. Den här korruptionen är ett hot mot demokratin i Europa.

Att Ryssland målmedvetet byggt upp inflytande i europeisk extremhöger senaste 15 åren är inget nytt. Med verktyg som pengatvätt undermineras samhällen. Den här korruptionen är ett hot mot demokratin i Europa.

Den andra frågan som är bekymmersam är vem eller vilka ligger bakom inspelningen. Vem hade resurserna? Varför publicerades filmen inte före österriska valet? Varför kommer det nu en vecka före EU-valet? Spekulationerna rör sig från en underrättelse- eller säkerhetstjänst till aktivister via en känd österrikisk komiker.

Ibiza-skandalen med fylla, ryska miljarder och en högerpopulist fullt beredd att sälja ut sitt land och konceptet fri press, leder förhoppningsvis till ett rejält uppvaknade inför riskerna med dessa partiers Rysslandskontakter, men det är också en varningsklocka om hur lätt ett val kan påverkas.