Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Oj, vilket cyniskt spel av MP:s språkrör för att stärka sin ställning

På 15 sekunder i SVT:s Godmorgon Sverige (21/4) lyckades språkröret Gustav Fridolin bekräfta alla fördomar om MP, som ett parti som inte har någon aning om vad människor i allmänhet tycker och tänker:

”Jag får verkligen erkänna att jag inte hade förstått hur kränkande många kvinnor upplevde hans sätt att hälsa vara.”

Redan innan skandalerna kring bostadsministern Mehmet Kaplan briserade, och följdes av den nu avhoppade partistyrelsekandidaten Yasri Khans vägran att ta kvinnor i hand, befann sig MP i en politisk avgrund. Förra veckan föll partiet än längre ner.

MP har blivit det parti som allra tydligast stått upp för Sverige som ett mångkulturellt samhälle, och har exempelvis bortsett från den inbyggda intressekonflikten mellan mångkultur och feminism.

Partiet har i sin strävan att vara inkluderande, och kanske av rädsla för att bli anklagade för islamofobi, kommit att blunda för förekomsten av värderingar som borde vara partiet främmande.

Marken skakar under det som är MP:s överordnade politiska projekt denna mandatperiod - att framstå som ett regeringsdugligt parti, som i praktisk politik kan kombinera (ibland utopisk) systemkritik med handfasta politiska framgångar.

Sakfråga efter sakfråga har gått MP emot och den naivitet med vilken partiledningen hanterat berättigad kritik under de senaste veckorna har varit slående.

Får man tro språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin har MP förlorat ett statsråd utan att statsrådet gjort det minsta fel. Det är de dumma mediernas skuld, alltihop, är förklaringen som lokala företrädare driver i sociala medier.

MP behövde en verkningsfull dimridå och på måndagsförmiddagen kom den, utförd på ett sätt som visar att partiledningen närläst Machiavellis Fursten från pärm till pärm.

Språkrören anmodar valberedningen att öppna ärendet om val av språkrör igen. Valberedningen ska alltså, drygt två veckor innan kongressen, kontakta alla distrikt och höra efter om dessa har några motkandidater.

Inget talar för, ens med vår tids snabba kommunikationer i sociala medier, att motkandidater ska hinna vaskas fram.

Språkrören räknar med att få förnyat förtroende, men att formaliteten med deras omval, ska ge dem det de kallar för "stärkt mandat", ja, rentav en "nystart för MP".

Cyniskt, var ordet.