Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Nu måste alla motarbeta Dalarnas nazister

Efter de ökade aktiviteterna från nazister i Dalarna 2014 uppmanar DT:s Jens Runnberg de anständiga partierna att bekämpa utvecklingen.

Dalarna utmärker sig i Expos sammanställning av nazismen i Sverige under 2014. Tre nazistiska politiker är ledamöter eller ersättare i Dalarnas kommunfullmäktigeförsamlingar - i Säter, Borlänge och Ludvika.

Nazister med förtroendeuppdrag i kommuner finns inte i något annat län. Förklaringen till utfallet i Dalarna är de öppna listor som SD använde sig av vid valet, vilka gjorde det möjligt att för hand skriva dit namn på kandidater.

SD:s ansvar för det som hänt är naturligtvis mycket tungt.

På det sättet kom nazisten Pär Öberg in i Ludvikas kommunfullmäktige, nazisten Johan Karlsson kom in i Säter och nazisten Pär Sjögren blev ersättare i Borlängesfullmäktige.

I Ludvika har Öberg från talarstolen varnat för "sionistiska globalister som konspirerar för att utplåna vårt folk".

Öberg och Sjögren är ledande företrädare för den militant nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen. Den har från att ha uttryckt förakt för parlamentarism ändrat sig totalt och försöker bilda ett eget parti.

Dalarna är länet med tredje störst aktivitetsnivå i Sverige för denna naziorganisation. Aktiviteterna har bland annat handlat om flygblad och kampförberedande träningsläger.

Karlsson är med i nazistiska och brottsbelastade Svenskarnas Parti och har ett långt förflutet i högerextrema rörelser.

Dalarna är det femte länet i Sverige sett till aktiviteter från Svenskarnas Parti, som trots rekordstor valfond inte kom in i något parlament i Sverige på egna valsedlar.

Nu måste den ökade nazistiska aktiviteten i Dalarna bekämpas av alla anständiga partier.