Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Nu jagar EU jägare med ett poänglöst lagförslag

Annons

Dagarna efter Parisdåden presenterade EU-kommissionen ett lagförslag om att helt förbjuda vissa halvautomatiska vapen. "Kommissionen vidtar åtgärder för att bekämpa terrorism", som det heter i ett pressmeddelande.

Om lagförslaget blir verklighet påverkas hundratals jägare i Dalarna. Men frågan är hur många terrorister man kommer åt med de nya reglerna?

Risken är: inga alls. Terrorister använder i nästan samtliga fall olagliga vapen, inte licenserade jaktvapen.

Skillnaden mellan ett konventionellt vapen och ett halvautomatiskt vapen är att man inte måste ladda om ett halvautomatiskt vapen inför varje skott. Man slipper mantelrörelsen vilket innebär en tidsvinst som kan vara bra i trängda situationer.

Enligt jakthandlarna blir halvautomatiska vapen allt vanligare, omkring 20 procent av nyförsäljningen av jaktvapen består av halvautomatiska modeller. Det som EU-kommissionen föreslår är att dessa vapen kan bli olagliga, i syfte att bekämpa terrorismen.

Inskränkningar av fri- och rättigheter ska inte ske i onödan – man ska inte behöva tåla en begränsning av sin frihet utan att få valuta för uppoffringen. Men tyvärr får rättighetsskyddet ofta ge vika i krissituationer, när politiker vill visa sig handlingskraftiga. Ett annat exempel är införandet av FRA-lagen med dess stora brister.

Tveksamma lagförslag blir plötsligt helt genomförbara när ett slags politiskt undantagstillstånd inträffar. Politiker frestas av att skynda på kontroversiella lagförslag när opinionen törstar efter trygghet – och det är precis det som är fallet med jaktvapnen.

Men att agera snabbt innebär inte att man agerar rätt. S partigrupp i EU-parlamentet var raskt ute med att applådera förslaget i ett Facebookinlägg som senare togs bort.

Även inrikesminister Anders Ygeman (S) har svängt till att numera tycka att EU:s förslag går för långt.

Såklart vill alla bekämpa terrorismen, men när ivern lägger sig och eftertänksamheten slår in blir responsen mer rationell.

EU:s lagstiftningsprocess är komplicerad och kan ta flera år. Men den här gången går det undan.

Förslaget har redan dragits för ministerrådet och under måndagen presenterade kommissionen sitt förslag för parlamentet.

Juridiken är långsam och hänger inte med i utvecklingen, som man brukar säga. Men den här gången får vi nästan hoppas på att juridiken är långsam nog. Det finns en poäng med den inneboende trögheten – det är meningen att viktiga beslut och regler som rör enskildas rättigheter ska beredas noga och väl.

Lagstiftning ska inte ske i affekt.

LÄS MER: Pressmeddelandet från EU-kommissionen här.

LÄS MER: S partigrupps Facebookinlägg här.

LÄS MER: Inrikesminister Anders Ygemans kommentarer här.