Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Motarbeta inte låglönejobben – de är en förutsättning för flyktingmottagandet

På nyårsdagen halverar finansminister Magdalena Andersson (S) rut-avdraget. Det kommer att kosta arbetstillfällen.

Samtidigt passar hon på att sänka jobbskatteavdraget. Då försvinner ännu fler.

Kombinationen av världens högsta marginalskatter och få låglönejobb, bäddar för att lågutbildade och utrikes födda skoningslöst slås ut i permanent utanförskap, medan många akademiker kommer att välja fritid före övertid, när skatten på den sista intjänade kronan höjs till 60 procent. Förutom att det är ett enormt slöseri på humankapital, är det knappast så regeringens ambition att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 blir verklighet.

Som ett ljus i mellandagsmörkret verkade det i någon minut som att även Magdalena Andersson hade insett paradoxen, när hon som grand finale på 2015 öppnade upp för att bygga ut rut, eftersom det är ett "kostnadseffektivt" sätt att få nya jobb att växa fram (DN, 29/12). Smolket i bägaren är att hon enbart verkar ha syftat på att inkludera fler tjänster i avdraget, inte på att återställa det till den gamla nivån, trots att hon samtidigt menar att effektivitet är viktigare än ”ideologiska låsningar”.

I klartext borde det betyda att vi inte kan fortsätta att erbjuda människor asyl med den ena handen, för att därefter neka dem rätten att försörja sig med den andra. Om mottagandet ska fungera måste en lågavlönad tjänstemarknad inte bara tillåtas, utan även få möjlighet att expandera.

Det vet egentligen både statsminister Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson. De vet också att Sverige har råd med en generös migrationspolitik, men att det både kräver att alla som kan jobba får möjlighet att göra det och att alla som redan jobbar ges incitament för att arbeta ett par timmar till.

Då håller det inte att pådyvla läkare och civilingenjörer en ännu högre marginalskatt. Och det håller definitivt inte att strypa den tjänstemarknad som sakta men säkert äntligen har börjat gro.