Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Mest bypolitik återfinns nog i Stockholm

Annons

Bypolitik. En definition skulle kunna lyda något så här: "Bypolitik är ett nedsättande begrepp för att beskriva politiska skeenden i svenska landsbygdskommuner där politiker anklagas för att gynna den egna hemorten framför andra."

Men kanske de största bypolitikerna i själva verket bor i Stockholms stad?

Det spelar ingen roll om Stockholm behöver bygga nya bostäder, bygga ut kollektivtrafiken eller renovera en gammal rondell – när finansborgarrådet (som kan jämföras med titeln kommunalråd) i Stockholm sätter spaden i marken då är det genast en nationell angelägenhet. Om regeringen inte pytsar in pengar är det en "Stockholmsfientlig" politik.

LÄS ÄVEN:

Regeringen vill ge mer pengar till Dalarna - men inte till Falun: ”Hela länet välkomnar förslaget”

När Fredrik Reinfeldt (M) var statsminister var det moderata kommunpampar från kommuner som Lidingö, Solna och Täby som stoppade det. Resultatet blev ett urvattnat system som inte gjorde skillnad för många kommuner.

Nu gör S och M gemensam sak för att stoppa regeringens förslag om kommunal skatteutjämning.

Hela Sverige drar lasset för Stockholms tillväxt med elproduktion, matproduktion, basindustri och skatteintäkter. Dessa skatteintäkter kan inte enbart läggas på tunnelbaneutbyggnad i huvudstaden.

Det minsta politikerna i Stockholm kan göra är att sluta gnälla över att man får hjälpa till.

För om inte Stockholm – vem? Det går inte att bygga ett utjämningssystem utan att Stockholm är nettobidragsgivare till kommuner med mindre växtkraft.

Ska vi ha en jämlik välfärd i hela landet så måste stockholmarna sluta bedriva bypolitik om utjämningssystemet.

LÄS ÄVEN:

Matilda Molander: Politikens Robin Hood ställer in siktet – nu avgörs framtiden för skolorna i Dalarna