Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: märkligt agerande i Mora

/
  • Mora kommun kan inte ignorera vetenskapliga fakta. Inga bevis finns för att mobilmaster orsakar kroppsliga skador.

Annons

En smått otrolig historia spred sig i medierna i fredags. Ett flertal tidningar och tv-kanaler rapporterade om att halva Dalarna riskerade att bli utan tv på grund av att en man i byn Venjan klagat över strålningen från mobilmasterna och fått rätt hos Mora kommun. Dagens Nyheter skrev att beslutet kan leda till att invånare blir utan mobiltäckning och tv, eftersom miljönämnden vill tvinga mobiloperatörer och den statliga radio- och tv-distributören Teracom att rikta om sina master.

En del av den mediala rapporteringen var antingen överdriven eller kraftigt vinklad. Miljökontoret vill visserligen göra om ett område runt mannens hus till en strålningsfri zon, eftersom han hävdar att han är elöverkänslig. Men nämnden kan inte tvinga mobiloperatörerna att vrida om sina master, utan vill undersöka möjligheten att minska strålningen.

Det märkliga är att miljökontoret väljer att gå på mannens linje, trots att elöverkänslighet inte är en erkänd diagnos. I omfattande forskning har man inte kunnat hitta bevis för att elektromagnetiska fält ger de symptom som elöverkänsliga säger sig lida av. I avancerade blindförsök, där elöverkänsliga trott sig ha blivit utsatta för signaler från en mobiltelefon, har de klagat över kraftig huvudvärk trots att inget fält har varit påslaget. Det tyder på att symptomen kan vara psykologiska, vilket gör många forskare rekommenderar kognitiv beteendeterapi som behandling.

Den elöverkänsliga mannen lider säkerligen av en försämrad livskvalitet. Men en enskild medborgares önskemål kan inte äventyra vardagen för hundratals andra. Dessutom har kommunstyrelsen senast den 22 november sagt nej till mannens önskemål.

Till DT säger miljönämndens ordförande Hans Nahlbom (S) att det är viktigt att sätta fart på diskussionen. Nahlbom och övriga miljönämnden säger sig utgå från en försiktighetsprincip, vilket kan låta berömvärt. Men när det kommer till elallergi är forskningen entydig; den låga strålningen från mobilmasterna orsakar inga bevisliga kroppsliga skador.

Kommunen har tampats med det här ärendet i fem år. Det är inte otänkbart att politikerna och tjänstemännen lägger fram förslaget om en strålningsfrizon för att visa god vilja gentemot mannen. Kanske med förhoppningar om att ärendet äntligen ska kunna arkiveras.

Annons