Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Lyssna på poliserna när de förklarar att de fått nog nu

Annons

I torsdags protesterade 600 poliser utanför Nobelfesten.

Med munkavlar och brinnande facklor, under parollen Nu räcker det! samlades de tysta demonstranterna i hopp om att påverka de superande makthavarna/inflytelserika middagsgästerna.

”De ska få vara gäster och njuta av kvällen, men de ska också se att de som bevakar arrangemanget och står för säkerheten är vi poliser, och vi är inte nöjda”, sade en polis till Sveriges Radio.

Polisen vill ha högre lön; ingen ska ha mindre än 25 000 kronor i ingångslön, och alla ska ha 28 000 kronor efter fem år i yrket.

Kraven kommer i samband med löneförhandlingarna och har goda grunder. Till exempel funderar åtta av tio poliser på att säga upp sig – och en majoritet av dessa uppger den låga lönen som orsak. Många hänvisar också till polisens omorganisation och den stressiga arbetsmiljön, och där har Dalapolisen en alldeles särskild utmaning.

Här är arbetsmiljön så dålig att Arbetsmiljöverket förelagt polisen att vid vite om 100 000 kronor rätta till problemen innan sista november.

Tidsfristen har nu förlängts till sista januari, eftersom flera av åtgärderna behöver hanteras centralt.

Problemen handlar till stor del om stress. I snitt prioriterar Dalapolisen bort tre larm om dagen – de hinner inte åka på dem. Bara Stockholmspolisen prioriterar bort fler larm enligt SR Dalarna.

Polisfacket i Dalarna beskriver verkligheten som att poliser bryter ihop och gråter för att de känner sig otillräckliga – det behövs fler poliser och de ansvariga måste agera omgående.

En makthavare som har reagerat är Annie Lööf (C).

I sitt jultal och på fredagens debattsida i DT föreslår Lööf bland annat 1 600 nya poliser och högre lön om 5 000 kronor i månaden för en viss polisgrupp, områdespoliserna.

Arbetsmiljön ska förbättras så att fler väljer att stanna inom myndigheten. C vill tillföra polisen två välbehövda miljarder.

Men Lööf har stött på bred kritik. Recensionerna av hennes tal har framförallt handlat om att hon opassande har lagt sig i löneförhandlingarna.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att hon är förvånad över att Annie Lööf under en pågående avtalsrörelse går ut med att lyfta en grupp i kollektivet:

”Vi förbehåller oss rätt att hävda den svenska modellen där det är parterna som förhandlar.”

Men egentligen handlar Lööfs förslag om att höja statusen och förbättra villkoren för en samhällsbärande yrkesgrupp.

I en tid av ökat terrorhot och radikalisering bör fler politiker uppmärksamma och värna polisens villkor.