Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: LO och S medbrottslingar när MP förstör klimatsmart energiproduktion för tiotals miljarder

Lägg ner kärnkraften, bygg ut vindkraften och spä på den politiska osäkerheten med ett öppet bråk om Vattenfalls tyska kolkraftverk 35 mil från Sveriges gräns.

Det är mycket med den rödgröna samarbetsregeringen som inte är logiskt, men energipolitiken tar kanske priset. 

Nu slår statligt ägda Vattenfall larm om att den politiska kalkylen är ohållbar. De låga elpriserna i kombination med effektskatten på sju öre per kilowattimme gör kärnkraften olönsam. 

Om inte effektskatten, som ger staten ungefär fem miljarder kronor per år, tas bort är hela den svenska kärnkraftsproduktionen hotad. De samhälleliga skadorna blir enorma.

Näringslivet talar om förluster på tiotals miljarder kronor, vilket i sin tur påverkar arbetstillfällen och skatteunderlag. 

Regeringen måste ta sitt förnuft till fånga, vädjar Torbjörn Wahlberg, Vattenfalls Nordenchef. (Dagens Industri 6/1). 

Oron är lätt att förstå. Energiminister Ibrahim Baylan (S) försvarar en bred mix av energikällor och har tidigare slagit fast att flera reaktorer är tillförlitliga fram till 2045. Om kärnkraften skattas bort blir det scenariot omöjligt.

Den tunga beskattningen av kärnkraft, och de generösa subventionerna till vindkraft, skapar en osund konkurrens mellan energislagen. Ändå håller Miljöpartiets ideologiskt drivna principer på att leda till en kapitalförstöring av historiska mått, med S och LO som tigande medbrottslingar.

Både hushållen och basindustrin är beroende av pålitliga energikällor. Sverige kommer inte att klara sig utan kärnkraften inom något decennium.

Det visar inte minst de senaste dagarnas köldknäpp. När höststormarna bedarrar och kvicksilvret sjunker blir vindkraftens brister tydliga.

Enligt Svenska Kraftnät står vattenkraften just nu för hälften av Sveriges elproduktion. Motsvarande siffra för kärnkraften är 34 procent. Vindkraften stannar på fem. 

Stefan Löfven brukade varna för det nya kalla Sverige innan han blev statsminister.

Vill han verkligen stå utan en tredjedel av energiförsörjningen i 30 minusgrader?