Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Tiden går och risken för extra val ökar – men vem skulle vinna på det?

Annons
Foto: TT

Det har hänt både väldigt mycket och väldigt lite i svensk inrikespolitik sedan valet i september. En statsminister har avsatts av riksdagen samtidigt som talmannens sonderare har avlöst varandra i den förtvivlade jakten på en ny regeringsbildare.

Det har dock inte satt några större spår i de väljarbarometrar som har genomförts sedan valet. S och SD har ökat lite, medan M och L har tappat något.

Samma tendenser finns i SCB:s stora partisympatiundersökning. S och SD ligger lite högre än i valet (2,2 respektive 0,8 procentenheter), medan M och L ligger lite lägre. Enligt SCB skulle bara 4,3 procent rösta på L, vilket är mycket nära fyraprocentsspärren.

Precis på spärren ligger också MP som minskar något (0,4 enheter). Även KD tappar (0,9) viket är lite överraskande med tanke på att förtroendet för Ebba Busch Thor, enligt flera mätningar, har ökat stort sedan valet.

Enligt mätningarna har däremot partiledarna Annie Lööf och Jan Björklund tappat i förtroende under samma tid. Detta tycks inte ha påverkat stödet för C som ligger kvar på valresultatet 8,6 procent enligt SCB.

Just nu funderar S-ledningen hur den skall ställa sig till C:s och L:s krav för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Ökningen i SCB-mätningen kan göra partiet mindre intresserad av eftergifter och mer intresserad av ett extraval.

Hur det skulle gå i ett extraval är dock mycket svårt att veta, kanske ännu svårare än i ett vanligt val. I ett extraval kommer till exempel troligen färre att rösta. Högt valdeltagande har historiskt sett gynnat S, vilket kan göra att detta parti skulle tappa i ett extraval.

Valet i september gav bara ett mandats övervikt för de rödgröna. Det krävs alltså små förändringar för att allianspartierna skulle bli större. Då blir Ulf Kristersson troligen bli statsminister eftersom en alliansregering i ett sådant läge bara skulle behöva passivt stöd av SD, något både C och L har sagt att de kan godta.

Dessutom riskerar både MP och L att åka ut ur riksdagen vid ett nyval. Så även om SCB-siffrorna är positiva för S så borde MP:s svaga opinionsstöd minska S-ledningens intresse för ett extraval.

Det är i så fall positivt. Ett extraval bör i största möjliga mån undvikas.

SE ÄVEN:

"Hur kommer den där högerskon att smaka för Annie Lööf, egentligen?" – ledarredaktionen analyserar SCB:s mätning (TV)

Annons