Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Hård "Italiensk-polsk axel" eller måttfull tysk modell – hur ska Europas högerpopulistiska partier formera sig?

Nyligen mötte Matteo Salvini från Italien Jarosław Kaczyński från Polen. Två högerpopulistiska regeringsparter. De tänker bilda en "italiensk-polsk axel".

Annons
Ledaren för det italienska högerpopulistiska partiet Lega, Matteo Salvini, under ett besök i Warszawa. Han vill bygga en

Det finns en gammal tumregel i EU. Om Frankrike och Tyskland är överens om ett förslag så går det igenom. Nu skulle det skapas en motvikt mot de två länder som är drivande i EU-samarbetet.

Men går vi till konkreta sakfrågor så ser det ut så här:

Polen får över 120 miljarder kronor varje år i EU-bidrag. Det motsvarar 2,67 procent av landets BNP. Italienske Matteo Salvini är emot de omfattande bidragen till Öst- och Centraleuropa.

I Polen finns, av naturliga skäl, en utbredd misstänksamhet mot allt som Ryssland har för sig. Salvini har uttalat sin beundran för Rysslands president Vladimir Putin.

Polen säger nej till att vara med vid omfördelningen av flyktingar i Europa. Den högerpopulistiska regeringen i Italien stänger sina hamnar och kräver att andra EU-länder måste hjälpa till.

Går vi till italiensk inrikespolitik blir det riktigt intressant.

Populistpartierna Femstjärnerörelsen och Lega protesterade högljutt mot att den förra regeringen gick in med pengar för att rädda två banker. Nu har de fått makten i Italien och använder miljarder av skattebetalarnas pengar för att... rädda en annan bank.

När populisterna fick makten så gjorde de en budget där de utlovade lägre pensionsålder och ett experiment med medborgarlön. Till saken hör att Italien har en statsskuld på 132 procent av BNP.

Om ett land med stor statsskuld vräker på med stora utgifter, så är det EU-kommissionens skyldighet att agera. Dessutom reagerade marknaderna med ränteökningar. Och du kan ju tänka dig vad ökade räntor innebär för ett land med en statsskuld på 132 procent av BNP. Så den italienska regeringen fick lägga fram en ny budget där planerna på lägre pensionsålder och medborgarlön senarelades.

Manfred Weber från tyska CSU är en av huvudkandidaterna för att ta över som ordförande i EU-kommissionen. Han har en förhoppning: att det skapas ett block av måttfulla populister. Han säger i en intervju att han kan tänka sig att samarbeta med partier som Lag och rättvisa i Polen och Lega i Italien, men på villkor att de inte går emot det europeiska projektet eller EU:s värderingar.

Men det blir svårt att förena Kaczyńskis motvilja mot Ryssland och Salvinis beundran för Putin. Och snart är det budgetförhandling i EU. Det är tyska skattebetalare som betalar en stor del av de 120 miljarder som går till Polen. Det kommer Angela Merkel påpeka!

Klart är att populisterna kommer att formera sig, på ett eller annat sätt. Vårens valrörelse inför Europaparlamentsvalet i maj blir en indikator på vilken typ av populism vi i framtiden kommer att se i Europa.

Annons