Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Ekman: Höghus går före fall – skrota de omdömeslösa byggplanerna i Leksand

Artikel 7 av 13
Höghus på Åkerö
Visa alla artiklar

Annons
Ska Leksand se ut så här? Nej, säger krönikören Bo Ekman. Bild: Arcum

Det gamla talesättet är ju att högmod går före fall. En travesti på detta i vår tid skulle kunna vara ”Höghus går före fall”. Inte bara där nere i Stockholm, där Nobelstiftelsen vill förbygga Blasieholmen med ett guldglänsande mastodontbygge. Detta skulle för evigt förändra proportioner och stadsbild, skönhetsvärden och perspektiv.

I Leksand planeras ett liknande övergrepp på natur och kultur: att bygga ett åttavåningshus vid södra brofästet in till den klassiska landsvägsbron över Dalälven. Förslaget saknar sans och balans, måtta och mening.

Kommunpolitiker och arkitekter har många gånger förgått sig mot känsliga och vackra kulturmiljöer. Men de har lika många gånger skapat och utvecklat sådana miljöer för samtid och framtid.

I fallet Stockholm borde ett Nobelmuseum byggas ute vid Brunnsviken och Frescati. Där finns en underbar miljö som också gränsar till lärosäten och museer. Ett Nobelmuseum torde inte kräva alltför stora tillkommande infrastrukturella ingrepp. Den nödvändiga trafikapparaten finns i stort sett på plats. Låt Stockholms innerstad vara ifred. Den blev faktiskt bra som den blev.

Här i Leksand behöver vi bostäder och ny infrastruktur. Men vi behöver en lika djup som bred diskussion medborgare och byråkrater emellan.

Hur kunde man skapa något så harmoniskt och vackert som Kyrkudden och dess förlängning mot Sammilsdal och biblioteket?

Bygg på det vi har. Inspireras av det som blev. Skapa den framtida skönheten som ännu inte är uppfunnen.

Det är klart att denna bild av framtiden finns någonstans i någons kreativa fantasi. Men kanske inte just på Byggnadskontoret eller något byggnadsbolags planeringsavdelning. Eller i någon kommunpolitiker, eller planeringsbyråkrats fantasilöshet.

Lika väl som nya lägen går att finna för ett Nobelmuseum, nära Stockholms vackra vattenvägar, går det naturligtvis att finna nya bostadsområden som kan utveckla till harmoni med natur och den byggnadskultur som utvecklats under hundratals år här i Dalarna.

Idén om bygemenskap är för värdefull för att slarvas bort. Storskalighet är inte alltid detsamma som storslagenhet. Småskalighet är inte alltid detsamma som trångsynthet.

Både Leksand och Stockholm har förmånen att ha utvecklat sina stadsbilder i ett organiskt samspel med de idéer och ändamål som olika epoker har skapat steg för steg. På så vis har vi människor kunnat känna igen oss både i vår dåtid, vår nutid och vår framtid.

Det är faktiskt inte så dumt.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Bo Ekman

Krönikören Bo Ekman är grundare och hedersordförande i Tällberg Foundation. Ledamot av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.
Annons