Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Låt inte barnen ärva de vuxnas fetmaepidemi – elever borde röra på sig varje skoldag

Annons

För några år sedan fick Cancerfonden massiv kritik för sin kampanj “Nej till cancer”. Reklamfilmerna handlade om att människor bör “säga nej” till sjukdom genom att leva sunt. Men det är ju ingen som säger “ja” till att bli sjuk. Kampanjen drogs därför tillbaka. Intentionen, att få folk att leva hälsosamt för att minska risken för sjukdomar, var god. Men utfallet blev inte bra.

Man kan ha levt hur sunt som helst, aldrig rökt och motionerat varje vecka, och ändå insjukna i cancer. Och även en patient som har blivit sjuk i lungcancer för att han eller hon rökt ett paket cigaretter om dagen ska han eller hon givetvis få vård. Men det går heller inte att blunda för kopplingarna mellan livsstil och en ökad risk för att drabbas av cancer.

En ny rapport som Cancerfonden tagit fram konstaterar att fyra procent av alla cancerfall i norra Europa orsakats av fetma och övervikt. Eftersom befolkningens BMI ökar – i dag är 51 procent av alla vuxna svenskar överviktiga eller lider av fetma – kommer troligen cancer orsakat av övervikt också att bli vanligare. Brittiska forskare har konstaterat att övervikt kan “gå om” rökning som den vanligaste orsaken till cancer i framtiden.

Att påpeka kopplingen mellan övervikt och sjukdomar är känsligt. Vad man har för kroppsform är människors ensak. Att hälften av svenskarna har en ohälsosam vikt är dock ett samhällsproblem. Det innebär lidande för den enskilde och kostar det offentliga pengar.

Kanske kan man uppmuntra människor till en bättre livsstil genom att påpeka att vanor går i arv. En viktig aspekt i det förebyggande arbetet mot övervikt, och därmed också mot cancer och en rad andra sjukdomar, är att visa barnen att det är roligt att vara ute och spela fotboll och lära dem att inte äta för mycket socker. Den som lider av övervikt i unga år har stor risk att även bli överviktig i vuxen ålder, och därför måste goda vanor etableras tidigt.

Primärt är det föräldrarnas ansvar att inte servera tvålitersflaskor med sockerstinn läsk och försöka få ungarna att vara ute och röra på sig i stället för att sitta stilla. Men skolan kan också göra en del. Barn på låg- och mellanstadiet borde röra på sig varje dag. Det är en god investering för framtiden, som det brukar heta.

Karin Pihl

Annons