Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Kurderna besegrade IS – nu bombas de av Natolandet Turkiet

Sedan terrorsekten Islamiska staten utropade sitt kalifat sommaren 2014 har kurderna i Syrien och Irak utgjort en viktig komponent i USA:s krigsstrategi. Amerikanerna har beväpnat och utbildat de kurdiska soldaterna som stått vid fronten mot IS. Det är bland annat tack vare det amerikanska och kurdiska samarbetet som den internationella koalitionen mot IS varit så framgångsrikt.

I dag är kalifatet utplånat. IS är rejält försvagat. Tusentals kurder har offrat sina liv i kriget mot jihadisterna.

Men nu när IS inte längre är ett akut säkerhetsproblem i Syrien/Irak så svalnar omvärldens intresse och engagemang för kurderna. I september hölls en folkomröstning om självständighet i Iraks kurdiska region. Bara några dagar senare gick Bagdad och Iranstödda shiamiliser till attack mot det kurdiska självstyret. Västvärlden såg på. Inget ingripande. Inga större protester eller fördömanden.

Nu sker något liknande i Syrien. Turkiet har länge fruktat det kurdiska självstyret i norra Syrien. Erdoganregimen anser nämligen att den kurdiska gerillarörelsen YPG är en terrororganisation som hotar Turkiets säkerhet. Det är samma YPG som USA har ett nära militärt samarbete med för att bekämpa IS.

Det är så klart inte bara YPG som Turkiet fruktar, utan det är hela symboliken kring den kurdiska enklaven i Syrien. Ankara är rädd för att ökad autonomi och frihet för kurderna i grannländerna ska inspirera nya kurdiska uppror i östra Turkiet.

Det är därför Erdoganregimen inte kan tolerera Rojava – den autonoma kurdiska regionen i Syrien.

Och i helgen påbörjades därför en turkisk militäroperation mot Syriens kurder. Turkiska stridsplan släppte bomber över staden Afrin och turkiska marktrupper har gått in i Syrien. Enligt Syriska människorättsobservatoriet dog åtta civila, inklusive ett barn, under helgens första bombräder. Sedan dess har ett tjugotal civila dödats.

"Vi kommer att krossa de som gör motstånd" sade Turkiets president Erdogan i veckan.

Åter igen lämnas kurderna åt sitt öde. I Kobane, norra Syrien, kunde omvärlden i realtid följa en stads ihärdiga motstånd mot en IS-belägring. Det var här krigslyckan vände. När IS kördes ut ur gränsstaden fick hela världen bevittna att IS-kalifatet inte var oslagbart. Syriens kurder hjälpte sedan till att jaga ut IS från kalifatets inofficiella huvudstad Raqqa.

Nu bombas kurderna av Turkiet. Är det här omvärldens tack?

Från USA:s håll är det tyst, liksom stora delar av EU. Visst har flera länder uttryckt oro kring Turkiets militära operationer. Men att det internationella samfundet uppmanar till återhållsamhet kommer inte att stoppa Erdoganregimens försök att krossa det kurdiska självstyret i Syrien.

Inga vänner utom bergen, lyder ett känt kurdiskt ordspråk. Gång på gång genom den moderna historien har det kurdiska folket fått detta bekräftat. Tyvärr verkar det som att historien upprepar sig. Igen.