Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Knökfulla fängelser tickande bomb – räcker inte att flytta fångar utomlands

Annons

Det är för många utländska medborgare i svenska fängelser. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill därför öka överföringen av icke-svenska intagna. “Det finns ingen anledning för Sverige att fylla våra fängelser med fångar som egentligen inte ens ska återrehabiliteras här”, säger han till Aftonbladet (15/7).

Det är bra, men det behövs fler åtgärder för att minska överbeläggningen på svenska fängelser. Enligt SVT (11/7) har rapporterade våldsincidenter ökat med 39 procent mellan intagna och med 65 procent mot personal på två år. Det är inte konstigt. På fyra år har antalet intagna stigit från 85 procent till 95 procent av maxgränsen. Trängsel resulterar i bråk.

Ökat våld på anstalterna är inte det enda problemet med överbeläggning. Våldsbejakande extremism riskerar att slå rot i trånga bråkiga fängelser. Med en skärpt terrorlagstiftning kommer fler terrorister att låsas in, vilket kan leda till ökad spridning av våldsbejakande ideologier.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp måste Kriminalvården hålla ett särskilt öga på terrordömda, eftersom dessa är “rockstjärnor i den här världen och kan få många efterföljare” (Omkrim 6/2015). Dessutom råder stor brist på imamer. På anstalten Kumla, ett av Sveriges högriskfängelser, är en tredjedel av fångarna muslimer. Ändå finns inte en enda imam för att andligt vägleda de intagna, vilket ökar risken att radikala åsikter får fäste.

Vad gör vi när häktena är fulla och fängelserna inte kan ta in en fånge till? Morgan Johansson har sagt att statens kapacitet att låsa in folk kommer att bli den stora frågan nästa mandatperiod. Bättre sent än aldrig. Hårdare straff och krafttag mot brottsligheten blir verkningslöst utan någonstans att hålla de frihetsberövade inlåsta.

I överfyllda fängelser finns inga möjligheter att flytta på fångar som misshandlar andra, som sprider religiös propaganda eller ägnar sig åt gängbildning. Personalens arbetsvillkor försämras och utrymmet till rehabilitering och anpassning till ett normalt liv på andra sidan gallret minskar. På så vis riskerar dömda att vara ännu farligare när de kommer ut, och en negativ spiral skapas.

Att överföra fångar som inte ska vara i svenska fängelser är en början. Men det räcker inte.

Karin Pihl