Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Hyckleri Reinfeldt - du hade ingen politik när du bad svenskarna om "öppna hjärtan"

Det finns ett före och efter flyktingkrisen. Fredrik Reinfeldt är lika skyldig till de förlängda id-kontrollerna som Socialdemokraterna.

Gränsbevakningen av passagerare med buss, tåg eller passagerarfartyg mellan Sverige och Danmark fortsätter. Arbetspendlingen försvåras. Handel och turism bromsar in. Det är priset för id-kontrollerna.

Samtidigt är Migrationsverket skyldig kommunerna 20 miljarder för utgifter relaterade till flyktingkrisen. Sverige har tagit emot fler asylsökande än vad vi i dag kan integrera.

Panikslagna kommuner köper bostadsrätter som ska hyras ut till nyanlända i budgivning mot sina egna skattebetalare. Det är anledningen till id-kontrollerna.

”Fientligt inställda till invandring anklagar mig för att inte berätta sanningen om kostnaderna. Till dem säger jag: varför berättar ni inte sanningen om intäkterna?”, kommenterar före detta statsminister Fredrik Reinfeldt, i samband med ännu en boklansering (Aftonbladet 3/11)

Till skillnad från S låter Reinfeldt som att välfärdsstaten inte kräver att vissa lämnas utanför.

Han verkar fortfarande tro att 160 000 asylsökande på 12 månader kan kombineras med den stelbenta arbetsrätt han försvarade i åtta år.

Sverige har haft Europas högsta flyktinginvandring per capita i tre decennier. Den borgerliga majoritetsregeringen 2006 till 2010 gavs en historisk reform-möjlighet. Men arbetslinjen fokuserade på sjuktalen snarare än integrationen.

Bostadspolitiken var passiv, inga tendenser till marknadshyressättning syntes, och den generösa föräldrapenningen för nyanlända behölls (kvinnofällan som alla partier utom V nu är överens om att ta bort).

”Vuxna nyanlända ska bekosta sina migrations- och integrationskostnader genom lån”, kräver MUF:s nyvalda ordförande Benjamin Dousa, som menar att helomvändningen i flyktingpolitiken beror på oförmågan att sätta en gräns för skattebetalarnas påtvingade generositet (DN 3/11).

Låneutspelet från MUF lär kritiseras som ett utslag av ungdomlig naivitet. Men det är långt mer konsekvent än Reinfeldts officiella ”både och”-linje.

Sanningen är den att varken jobb-, bostads- eller socialförsäkringspolitiken anpassades tillräckligt efter Fredrik Reinfeldts öppna hjärta.

Kom ihåg det när han i dag framstår som moralens väktare.