Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Hur länge tänker MP låta riksdagsmannen Lindholm hålla på så här?

Vad ska Sveriges lagstiftande församling användas till? Det tål att funderas på efter torsdagens föreläsning om elöverkänslighet.  

Arrangören bakom denna föreläsning var Jan Lindholm (MP) riksdagsledamoten från Dalarna.

Inbjuden talare var den amerikanske professorn Martin Pall, som menar att ett 40-tal åkommor – däribland sömnsvårigheter, depression och dålig spermakvalitet – kan kopplas ihop med strålning från mobiltelefoner och mikrovågsugnar. 

Lindholm är formellt ordinarie ledamot i socialutskottet, men frågorna han brinner för har en mer konspiratorisk och civilisationskritisk inriktning än traditionell folkhälsopolitik.

Miljöpartisten har tidigare gett riksdagens utredningstjänst i uppdrag att utreda om flygbolag medvetet sprider kemikalier, så kallade chemtrails, över världen.

Och på torsdagen var det alltså dags för nya tossigheter.

Varken Strålsäkerhetssmyndigheten eller Socialstyrelsen anser att diagnosen elallergi existerar.

Några mindre, högljudda intresseorganisationer hävdar bestämt motsatsen, och enstaka akademiker som Martin Pall är beredda att springa deras ärenden.

Men korrelationen de försöker belägga är vetenskaplig humbug.  

Det finns ingen anledning att raljera över människor som upplever sig drabbade, känner faktiska symptom, och ber närvarande mötesdeltagare i riksdagen att omedelbart stänga av sina bärbara datorer.

Däremot är politiker, som använder sin av skattebetalarna finansierade arbetstid för att spä på människors fobier, ett kostsamt samhällsproblem.

Vi lever i en tid där faktaresistens och desinformation är ett växande problem och redan påverkar graden av tillit i samhället.

Därför har Miljöpartiets riksdagsgrupp ett val:

Fortsätt lyssna på foliehattarna, eller ta ert uppdrag som lagstiftare seriöst!