Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Hon har helt fel om att invandring i sig säkrar framtidens pensioner i Sverige

På morgonen den 20 januari nådde Sverige tio miljoner invånare. Förra gången vi passerade en miljongräns var 2004. Gången därförinnan 1969. 

Utvecklingen från åtta till nio miljoner tog ett kvarts sekel. Miljonen från nio till tio klarades av på halva tiden.

Och enligt SCB:s prognos kommer Sverige ha elva miljoner invånare om sju år. Redan 2024 passeras nästa miljongräns. 

Den största anledningen till stigande födelsetal är invandringen från länder utanför Europa. 1999-2015 ökade antalet födda barn per kvinna från 1,5 till 1,85.

Troligen når nativiteten i Sverige 2,1 – snittet EU behöver för att upprätthålla ett stabilt befolkningsunderlag – som en konsekvens av asylinvandringen och det höga barnafödandet i den gruppen.

Nyheten om att den magiska siffran var passerad fick också socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att jubla i sociala medier.

"Tio miljoner! Att vår befolkning växer kraftigare än de flesta i Europa är viktigt för att säkra välfärden och pensionerna", twittrade hon.

Och för stämningens skull lade statsrådet till ett flåshurtigt "Heja Sverige!".

Ju fler, desto roligare – liksom.

Men fler svenskar garanterar inte per automatik en bättre välfärd, eller högre pensioner. Avgörande är etableringen på arbetsmarknaden.

Så länge sysselsättningsgraden för utrikes födda 15-74 år ligger under 60 procent är en fortsatt befolkningsökning ingen självklar vinstaffär.

Pensionsmyndighetens rapport i våras bygger på ett scenario där 100000 av de 160000 som sökte asyl i Sverige 2015 får stanna. Beräkningen stäcker sig till nästa sekelskifte, då alla i gruppen antas vara döda. 

Utifrån dessa antaganden dras tre generella slutsatser. 

För det första stärks pensionssystemet av att den totala lönesumman växer.

För det andra påverkas genomsnittsinkomsten negativt, eftersom invandrare har lägre löner när de väl etablerar sig.

För det tredje ökar behovet av bidrag som äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg, till följd av de låga livsinkomsterna. 

Summa summarum: Pensionssystemet blir stabilare, pensionsökningarna lägre, vikten av ett privat sparande större. Vi kommer att få fler fattigpensionärer, i förhållande till den arbetande befolkningen.

Annika Strandhäll hävdar att Sveriges befolkningsökning säkrar välfärd och ålderdom. Socialförsäkringsministern ropar hej långt innan nödvändiga sysselsättningsrefomer är över bäcken.

Dessutom har hon fel i sak.