Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Hjälp på väg till kändi(s)ar som vill betala mer skatt

I valrörelsen fick en hel del rika och socialdemokratiska kändisar stor uppmärksamhet för sina protester mot att de drabbats av sänkta skatter.

Chefredaktören Claes de Faire, vars partisympatier numera är oklara, men som för drygt tio år sedan var strategichef i MUF, förklarade något år tidigare att ”jag vill inte ha ytterligare en skattelättnad. Jag är nöjd nu. Jag tror att vi blir fler och fler som är beredda att kliva fram och säga nej tack."

de Faires text och utspel från kändisar som Alex Schulman och Henrik Schyffert, som båda är öppna med sina S-sympatier, fångade upp en känsla i den dästa medelklassen.

De bortsåg helt ifrån att de största procentuella höjningarna av skattesänkningarna gick till dem med de allra lägsta inkomsterna.

Bäst utväxling av jobbskattedragen för dem med låga löner gjorde skillnad i vardagen. Det är naturligtvis därför S och MP inte tagit bort dem, utan bara trappat av dem från högre inkomstnivåer.

Litet besvärande vad det måhända när några kollade upp hur det stod till med viljan att betala skatt hos de Faire, Schulman och Schyffert.

Granskningen visade att de Faire samma år sänkt sin skatt med 33000 kronor genom att skatta för utdelning i stället för lön i sitt aktiebolag. Likartade manövrar sänkte skatten för Schyffert med 2,5 miljoner kronor och för Schulman med 515000 kronor.

Bilden som kändisarnas hejarklack har av deras betalvilja är möjligen en annan. Men Aron Modig (KD) har ett kreativt förslag till stöd för kändisarna. Han lämnade nyligen in motion 2014/15:2390 Frivillig kändis- och rikemannaskatt.

Slutklämmen är fin:

Rimligtvis går att kombinera fortsatta skattesänkningar på arbete, utbildning och företagande men samtidigt erbjuda möjligheten för de människor som så vill att betala in extra pengar till det offentliga. Det bör utredas hur en sådan frivillig skatt kan införas så att kändisar och välbärgade människor enklare kan handla utifrån sina samveten.