Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Gröna och liberala partier kan bli kungamakare i EU efter framgångsvåg

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Annons

På förhand var tipset att en högernationalistisk våg skulle svepa fram över Europa. Dessa partier växer också på många håll – som SD i Sverige – men inte överallt. Exempelvis rasar Dansk folkeparti.

Prognoser och vallokalsundersökningar pekar i stället på en grön och liberal våg över Europa. I flera länder blev traditionella maktpartier, såväl socialdemokrater som kristdemokratiska och konservativa partier, översköljda.

Det får betydelse för EU-politiken. Tills nu har den socialdemokratiska partigruppen S&D och den konservativa EPP (där svenska M och KD ingår) kunnat bilda majoritet i parlamentet. Deras ras är nu så kraftigt att tiden för tvåsamhet sannolikt är förbi – de kan inte längre bestämma helt på egen hand.

Detta kommer innebära att andra partigruppers inflytande växer. Främst riktas blickarna mot den liberala gruppen, Alde, som ser ut att få ungefär 100 mandat i parlamentet. Partigruppen blir därmed kungamakare. Europas liberaler går kraftigt framåt och ökar antalet mandat och blir nu åter den tredje största gruppen i parlamentet.

Däri ingår svenska Centerpartiet, med toppnamnet Fredrick Federley från Björbo. C får två mandat för första gången sedan det allra första Europaparlamentsvalet 1995. Det är lika många mandat som Sveriges andra gröna parti, Miljöpartiet.

Det var inte bara i Sverige som klimatfrågan var en viktig valfråga. Och gröna partier har noterat stora framgångar i de största länderna som Frankrike, Tyskland och Storbritannien och ökar antalet mandat. Faktum är att Sverige sticker ut så tillvida att Miljöpartiet går bakåt, och backar rejält.

Vid sidan av Alde har just De Gröna/EFA (som partigruppen heter) också en nyckel för att bilda majoriteter i parlamentet denna mandatperiod.