Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Gårdsförsäljning vore en sund utveckling

Mikrobryggerier jäser och bidrar. De skulle kunna utgöra en ny kugge i Dalarnas besöksnäring.

I gamla tider odlade var och varannan gård sitt eget korn och humle och bryggde sitt eget öl, en tradition som dog ut med industrialisering och centralisering av ölbryggning och odling.

Sedan kom en lång period där de stora bryggerierna stod för den stora merparten av produktionen.

Nu slår pendeln tillbaka – intresset för mat och dryck har fått ett stort uppsving de senaste åren.

Visserligen är det fortfarande de stora bryggerierna som står för öl i kvantitet. Men försäljningen av småskaligt producerat öl har exploderat.

I dag kan vi avnjuta öl från bryggerier som satsar på småskaliga kvalitetsprodukter. Bara Dalarna har minst åtta mikrobryggerier.

Ölnörderiet växer och det är charmigt.

Många är de svenskar som genom åren semestrat på landsbygden i Rioja eller Bordeaux för dagliga turer bland traktens vinproducenter. Att köpa med sig en flaska från den vingård man just besökt är naturligtvis snarast ett obligatorium.

Med den referensen är det lätt att se den stora potential som finns hos de svenska ölentreprenörerna.

De skulle kunna bidra till att stärka företagandet, skapa jobbmöjligheter och öka attraktionskraften för bygden där de verkar. De skulle kunna bli etablerade aktörer inom besöksnäringen.

Turism- och besöksnäringen är stor i Dalarna och nästan den enda verksamhet som ökar i antalet anställda. Inom denna näring kan också landsbygdsentreprenörer blomstra.

För att mikrobryggerierna ska kunna utvecklas utefter sin potential krävs dock ett politiskt beslut – en liberalisering av alkoholpolitiken.

Gårdsförsäljning är tillåtet i alla EU:s medlemsländer förutom Sverige. Det borde tillåtas även här.

Ett förslag som jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) ganska ensamt driver. M är ”försiktigt positiva” till förslaget, KD är emot och FP är delat men överlag skeptiska. Även de rödgröna ogillar förslaget.

Alkohol är en drog som skapar stora samhälleliga problem och som trasar sönder familjer. Grund­tanken med Systembolagets försäljningsmonopol är att hålla nere svenskarnas ­alkoholkonsumtion.

Att gårdsförsäljning skulle inverka menligt på folkhälsan känns inte sannolikt. Dryckerna som erbjuds till försäljning kommer inte att vara av lågpriskaraktär och kommer att erbjudas till försäljning under begränsade öppettider, i många fall långt ute på landsbygden.

Motståndarna argumenterar också att införandet av gårdsförsäljning skulle vara att öppna upp en Pandoras box eftersom att det skulle hota Systembolagets distributionsmonopol.

Det måste kunna gå att ­låta enskilda bryggerier få erbjuda sina egna varor till försäljning utan att röra distributionsmonopolet i övrigt.