Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Galen mångmiljardrullning till onödiga höghastighetsbanor slår direkt mot Dalarnas tågtider

Höghastighetsbanor för snabbtåg kommer med ett för högt pris. Det är bättre att rusta upp regionala spår som Dalabanan än att påbörja ett prestigebygge mellan storstäderna. 

Det finns två sanningar med stora infrastrukturprojekt.

Dels brukar de kosta mer än beräknat.

Dels måste tidsvinsten vara så stor att investeringen är motiverad.

Öresundsförbindelsen mellan Malmö och Köpenhamn kostade nästan 20 miljarder danska kronor. Bygget finansierades med lån, som återbetalas genom vägavgifter och avgifter för tågoperatörerna.

Prislappen var hög, men försvarbar. Bron erbjöd ett nytt alternativ, kortar restiden över sundet och binder samman regionen. 

Höghastighetsbanor för tåg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö beskrivs som Sveriges största infrastrukturbeslut på 150 år.

Allianspartierna kastade in banorna som ett desperat vallöfte i valrörelsen 2014.

S- och MP-regeringen är fortfarande positiv. Och förhandlingar pågår med berörda kommuner om medfinansiering. 

Men som tankesmedjan Fores konstaterar i rapporten Är det lönt att välja tåget? saknar höghastighetsbanorna en uppenbar nytta i förhållande till utgiften.

Trafikverkets beräknade kostnad är hisnande 230 miljarder kronor, med ett osäkerhetsspann på 200 till 260.

Bara osäkerhetsspannet på 60 miljarder motsvarar alltså notan för två Öresundsförbindelser. Samtidigt är finansieringslösningen är inte mer konkret än att Sverigeförhandlingens starke man, den moderata eminensen HG Wessberg, föreslår att staten säljer sitt innehav i Telia för att komma vidare.

När stambanorna byggdes var alternativet till tåg häst och vagn. Innan Öresundsförbindelsen stod klar kunde man bara ta båten till Köpenhamn. 

Höghastighetsbanor skulle ge kortare restider än i dag, men innebär knappast någon revolution.

Passagerarunderlaget räcker inte. Nyttan för kommunerna längs spåret är ytterst osäker. Miljöargumentet krymper för varje ny laddstolpe till elbilar. 

Regeringen behöver en långsiktig plan för att rusta upp befintliga stambanor och regionala pendlingsspår. Att bristande underhåll riskerar att förlänga restiden mellan Dalarna och Stockholm med 40 minuter om inget görs, är alltför väl känt.

Att bränna av hundratals miljarder i ett hasardliknande infrastrukturprojekt är inte svaret på Sveriges kostnadsutmaningar.