Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Företag försvinner - 5000 har slutat med rut och rot-jobb

Regeringen fick som den önskade. Nu försvinner bolagen som utför rot- och rut-tjänster.

Det är inte många av regeringens stora reformer som har fått någon effekt. Vallöftet om 32 000 nya traineejobb för unga resulterade i ynka 70 platser - onekligen något färre. Planen att rädda skolan på 100 dagar rann ut i sanden.

Beslutet att sänka rot-avdraget från 50 till 30 procent, och halvera rut-avdraget till 25000 kronor, blev dessvärre ett undantag.

Jämfört med februari 2015 har företagen som utför rot-arbeten minskat med 4499. Motsvarande siffra för rut-företagen är 977. Enligt Skatteverket och organisationen Företagarna har alltså 5000 tjänsteföretag upphört med rot och rut sedan regeringen lade om jobbpolitiken (Di 2/3).

Rot-företagens försämrade omsättning under årets första månader förklaras delvis av möjligheten som gavs att betala i december, för tjänster som utfördes i januari. Många av de arbetade timmarna som blev vita under Alliansregeringen är dock på väg tillbaka till gråzonen.

Det räcker att besöka valfritt radhus- och villaområde för att konstatera att det varken målas eller spikas mindre än innan nyår.

Ränteläget och situationen på bostadsmarknaden har gjort renoveringar till vår tids största folkrörelse.

Ändå har finansminister Magdalena Andersson (S), som en politisk eftergift till Vänsterpartiet, i ett penseldrag ändrat förutsättningarna för hela tjänstebranschen.

Att det finns en snedfördelning mellan inkomstgrupper som använder rot- och rut-tjänster är inget argument för att sänka de populära reformerna.

Syftet med rot- och rut-avdraget har aldrig varit att sponsra villaägares trädgårdsarkitekter, utan att skapa fler jobb som genererar skatteintäkter.

Priset för vänsterns rot- och rut-motstånd betalas inte av höginkomsttagaren som alltid haft råd att köpa olika former av hjälp i hemmet, utan av hantverkarna som tvingas återgå till svartarbete och sämre arbetsvillkor.

Skattevapnet är politikens effektivaste verktyg för att påverka människors beteende.

När inkomskatterna sänks är fler beredda att jobba lite mer.

Och när skatterna på tjänster höjs minskar kundernas betalningsvilja.

Svårare än så visade det sig inte vara, finansministern.

UPPDATERAS: Den här artikeln hade tidigare en missvisande formulering i texten och en missvisande rubrik. Den här versionen har rättats.