Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Ett trängt S ger guldläge för C och L – ställ krav som ni aldrig hade fått igenom annars

Om det är något historien har lärt oss så är det att mindre partier som försökt samregera med S har malts sönder av det stora partiet.

Under den senaste mandatperioden var det MP:s tur. Så varför skulle C och L riskera något sådant? Dessutom har de båda liberala partierna investerat 14 år i alliansen som bildades för att bryta S makthegemoni.

LÄS ÄVEN: Gabriel Ehrling Perers: C har nämnt sitt pris för (s)amarbete i landstinget – och de sålde sig billigt

C och L ligger också till höger om S hjärtefrågor: arbetsrätt, skatter, valfrihet. Men listigt nog öppnade Stefan Löfven för att diskutera arbetsrätten när han i måndags fick i uppdrag av talmannen att försöka bilda en ny regering. Det var en tydligt utsträckt hand till C och L.

C och L säger sig önska en blocköverskridande lösning i Sverige. Men kommer de att gå över blockgränsen och vara de som formellt knäcker alliansen? Nej.

Titta på Malmö, där Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i måndags röstades fram till posten som kommunstyrelsens ordförande trots att de rödgröna nu är mindre än alliansen och SD i fullmäktige och kommer att få svårt att få igenom sin budget. Det är samma situation som i riksdagen.

Moderaten Torbjörn Tegnhammar ställde upp som motkandidat – och SD röstade för honom som kommunstyrelsens ordförande. C och L lade ner sina röster, efter att de deklarerat att de inte kunde stödja sin alliansvän, eftersom hans ledning och politik just skulle vila på SD:s mandat.

LÄS ÄVEN: Ledare: Regeringen Löfvens fiaskon – vi har hela listan!

När valresultatet blir som i riket och i Malmö så blir C och L kungamakare. Även om de vill ha Ulf Kristersson som statsminister så ser det i nuläget omöjligt ut utan SD:s inflytande.

Men C och L har också lovat både sig själva och sina väljare att S inte längre ska få styra. Den enklaste utvägen blir att just lägga ner rösterna. Och S tar hem spelet. Igen.

Det är synd att liberaler lämnar walk over när det kommer till att få ett stort politiskt inflytande. Egentligen har L och C ett guldläge att hårdförhandla fram en politik som man aldrig trott att S skulle gå med på.

S kommer att säga att det var de onda liberalernas fel att de tvingas sänka skatter och trösklarna på arbetsmarknaden. Men partiet får behålla makten, och ytterst är det det viktigaste för en socialdemokrat.

Löfven har ett intresse av att splittra alliansen. Men de liberala kan och bör utnyttja sin styrkeposition och förhandla fram en så liberal politik som möjligt, givet det parlamentariska läge som väljarna givit.

Sofia Nerbrand