Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Ett kommunalt veto skulle stoppa ökad valfrihet i länet

Fler nej till nya bra skolor kan väntas från S.

Annons

Det fanns flera bra förslag som häromdagen presenterades av utredaren som haft uppdraget att titta på regeringen av välfärdssektorn.

Utredningen föreslår bland annat hårdare krav ska riktas mot fristående skolor. En hög kvalitet på utbildningen är en rimlig för absolut alla i detta land.

Att dessa krav också utökas till att även gälla kommunala huvudmän är förstås en förutsättning för kravens legitimitet. Om högre krav skulle ställas på privata aktörer än på kommunala skulle det inte bara innebära att samma typ av verksamhet skulle ha olika villkor, det skulle också vara märkligt för de kommunala skolorna att de accepterades även med lägre resultat än de privata. En sådan utveckling vore olycklig för alla inblandade parter.

Även om mycket i utredningen var bra så fanns det ett uselt förslag: det om kommunernas etableringsveto.

Att kommunerna ska behöva ge sitt medgivande för att en friskola ska få lov att etablera sig i kommunen skulle innebära i många fall innebära ett totalstopp av friskoleetableringar.

Några exempel på friskolor som har kunnat starta trots att S-kommunerna Falun och Borlänge motsatt sig detta är, bland många andra, Engelska skolan i Falun och Kunskapsskolan i Borlänge.

Det politiska klimatet runt friskoleetableringar är oerhört olyckligt. Den politiska smutskastningen av friskolor, i kombination med avkastningsinskränkningar för dem som vill starta och driva sådana skolor, skapar såklart en stor osäkerhet i hela friskolesektorn.

Nyetablerade utförare ges på detta sätt helt andra förutsättningar än de skolor som redan är etablerade i kommunerna - det är mycket enklare för dem som redan har fått in en fot än för dem som vill in.

I år är också intresset för att öppna nya skolor det lägsta på ett decennium – siffror som knappas kan förvåna någon.

Vetot hotar mångfalden. Räkna exempelvis med att Ludvika kommun, som inte har ett enda alternativ till den kommunala grundskolan i dag, även framledes kommer att se till att vara ensam herre på täppan.

Det förtjänas att påminna om att Engelska skolan inte ens pratade med S-ledningen när man var där för att leta lokaler i Ludvika för en eventuell etablering där förra mandatperioden. Så kompakt var motståndet från S.

När Engelska skolan sedan beslutade sig för att inte etablera sig i staden var det dåvarande kommunalrådet och nuvarande riksdagsledamoten Maria Strömkvist (S) glad över att de valde att inte etablera sig i staden!

Glad? I en stad där ABB är i skriande behov av ingenjörer, med en mycket stor andel av produktionen på export i ett företag som har omfattande internationella kontakter, så uttrycker kommunledningen tacksamhet för att en toppskola med internationell profil håller sig därifrån?

S driver hellre kommunala skolor i egen regi än att se till att skapa en välkomnande miljö som erbjuder de kommuninvånarna mångfald och valfrihet.

Resonemanget är inte bara kortsiktigt dumt utan äventyrar också Ludvikas utveckling.

Kommunala och privata skolor ska behandlas lika och eleverna har rätt till samma kvalitet hos de olika huvudmännen.

Möjligheten att välja i vilken skola barnen ska gå borde vara en fråga för barnen och deras föräldrar. Kommunalrådet vet knappast vilket val som är bäst för var och en av dem.