Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Diktaturens censur sätter liv på spel – kampen mot coronaviruset måste ske i det öppna

Coronaviruset hade när det här skrevs lett till nästan 41 000 kända smittade och 910 döda. Sjukdomen har spridit sig från Asien till Europa och fall har nu rapporterats i bland annat Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

En kvinna i 20-årsåldern blev 31 januari i år det första, och hittills enda bekräftade fallet i Sverige.

När en kris uppstår finns det många fallgropar som beslutsfattare kan falla ner i om de inte i första hand agerar i allmänhetens intresse. Risken för smittspridning ökar när information undanhålls om hur situationen faktiskt ligger till. En hälsokris – som i det aktuella fallet med coronaviruset – utmanar den kinesiska diktaturens förmåga att kontrollera ett relativt komplext händelseförlopp.

Den kinesiska presidenten Xi Jinping har understrukit att situationen är allvarlig och att den kinesiska staten gör allt för att stoppa spridningen av viruset. Men bara för att Xi säger att de ”absolut ska vinna slaget” betyder det inte att de kommer vinna kriget mot det dödliga viruset.

En inneboende risk i hälsokriser likt denna är det faktum att information både kan hjälpa och stjälpa.

Rätt information om virusets spridning, symptom och omfattning kan bidra till att allmänheten vidtar försiktighetsåtgärder som exempelvis ökad handhygien. Inkorrekta uppgifter kan däremot bidra till motsatsen – särskilt när en förskönande bild kan skapa en känsla av falsk trygghet hos befolkningen.

Johan Nylander på DI, som varit på plats i Hongkong, har rapporterat om hur enskilda kineser brutit mot karantänregler i tron att sjukdomssituationen är under kontroll.

Coronasmittade kineser har censurerats på sociala medier efter att de öppet försökt informera om situationen i Wuhan. De statskontrollerade kinesiska medierna pumpar ut nyheter om den framgångsrika smittbekämpningen, medan dem som hävdar motsatsen möts med repression.

Det är sannolikt att den kinesiska statsapparaten gör allt i sin makt för att minska smittspridningen – samtidigt som de försöker undanhålla information om sina misslyckanden. De mänskliga kostnaderna riskerar dock att bli ödesdigra om diktaturens intressen får gå före sanningen.

Transparens, yttrandefrihet och ansvarsutkrävande är tre faktorer som är avgörande för att vinna kriget mot coronaviruset. Ingen av dessa finns i Kommunistkina.

Linnea Hylén