Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Det går inte att backa in i framtiden – robotarna behövs!

Skrönan om tsaren som upptäcker att den mest sjukdomshärjade delen av hans rike även är den provins med högst antal doktorer, och därför beordrar att samtliga doktorer ska avrättas, är på samma gång lustig och tänkvärd. Det är en kärnfull lektion i orsakssamband.

Bland många som bor i USA i dag lever denna tsarmentalitet vidare. De vill avrätta motsvarigheten till doktorerna, nämligen algoritmerna och robotarna. I en ny studie från Oxforduniversitetet visar tre forskare hur fem procents ökad automatisering på den lokala eller regionala arbetsmarknaden höjde benägenheten att rösta på Trump med ungefär tio procent. Samma forskare har tidigare uppskattat att ungefär vartannat jobb kan ha automatiserats bort till år 2030.

I 2016 års USA upplevde folk maktlöshet inför sin position på arbetsmarknaden, och tog till politiken för att protestera. Men Trumps protektionistiska valplattform hade inget löfte om att stoppa automatiseringen. I en global, digitaliserad och alltmer automatiserad ekonomi skapas konkurrenskraft inte genom att avrätta robotarna – eller stå utanför.

Istället måste den arbetskraft som automatiserats bort förflytta sig till nya områden och yrken. I en nypublicerad internationell studie visar en grupp ekonomer och psykologer att människor upplever mer glädje och livstillfredsställelse av att köpa tidsbesparande varor, så som städning, än materiella ting som kläder. Resultaten gäller arbetande vuxna i alla inkomstskikt.

När de gamla källorna till jobb och inkomst flyttar eller sinar är det förståeligt att robotar skapar automatiseringsångest. Nya sätt att köpa tjänster – och därmed tid – är givetvis inte det enda botemedlet mot arbetslöshet eller populism, men det ingår i en större förändring av tanken på hur arbete ser ut i vårt framtida samhälle. På köpet kan folk bli lite gladare.

Gustav Juntti