Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Det är sådana väljare som Grängesbergs som Löfven nu vill träffa i Cassels

Valet av Donald Trump som amerikansk president håller på att skaka om svensk politik.

Det handlar varken om oro över framtiden för frihandeln eller Europas säkerhet, utan om insikten att det även i Sverige finns många människor utanför storstäderna som känner att de inte räknas när politiska beslut fattas.

Det är bakgrunden till att statsminister Stefan Löfven i veckan beger sig ut på turné till mindre orter som vanligtvis inte hamnar i politikens eller mediernas fokus.

Det handlar om platser som Lessebo i Småland, den kommun som sett till invånarantalet tagit emot flest flyktingar, och Grängesberg i Dalarna, som fortfarande präglas av gruvnedläggningen för snart 30 år sedan.

Statistiken talar sitt tydliga språk.

Människor som bor på landet har, enligt SOM-institutet, lägre förtroende för politiken och anser sig i lägre grad ha möjlighet att påverka politiska beslut än de som bor i storstäderna.

Det är också på landsbygden och i gamla bruksorter som Sverigedemokraterna har sitt starkaste stöd.

I riksdagsvalet 2014, i Grängesbergs två valdistrikt (Stallbacken och Öraberget), backade S från 47,9 och 56,6 procent till 41,7 och 50,0 procent.

Samtidigt ökade SD från 12,0 respektive 9,3 procent till 28,7 respektive 24,0 procent.

I kommunalvalet var faktiskt överströmningen till SD ännu större - från 48,4 och 57,3 procent till 34,6 och 42,6 procent för S och upp från 6,6 och 6,7 procent till 27,3 och 23,1 procent för SD!

När det offentliga åtagandet brister – polisnärvaron är kanske det främsta exemplet – märks det tydligast på landsbygden.

Det är på mindre orter, som kanske är helt beroende av en arbetsgivare, som strukturomvandling i industrin blir som mest kännbar.

Men det är också människor på landsbygden som i stor utsträckning känt av den stora flyktinginvandringen.

Medan flyktingkrisen för många i storstäderna framförallt utspelat sig i media har den förändrat många små orter i grunden.

Länge valde politiker och opinionsbildare ignorera sådana platser.

Människorna där kunde länge slentrianmässigt avfärdas som okunniga lantisar och rasister.

Men av alla tänkbara saker tycks överraskande nog ett amerikanskt presidentval hålla på att förändra detta.

Sakta men säkert sprider sig insikten om att de flesta svenskar varken är eller vill vara programmerare och PR-konsulter med bostadsrätt i centrala Stockholm.

Det är inte en dag för tidigt.

Synd bara att det krävdes en Donald Trump, och hotet från en Jimmie Åkesson, för att det skulle hända.