Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Den svenska vintern gör tiggarnas situation akut

I dag är tiggeriet utbrett över hela Sverige. Även utanför Coop i Djurås möts kunderna av en utsträckt hand, ett fenomen som för bara ett år sedan var svårt att tänka sig.

Vintern är i antågande – för de flesta innebär det att behöva huttra på väg till jobbet. Men vintern innebär också att det är svårare att inte ta till sig vad tiggarna implicit lär oss: att i andra EU-länder är villkoren för människor så usla att intäkterna från att tigga i kylan utanför en glest frekventerad matbutik på Dalarnas landsbygd innebär bättre livsvillkor än att stanna hemmavid.

Det är inte utan att man saknar tidigare EU-minister Birgitta Ohlsson (FP), som svavelosande ondgjorde sig över den Rumänska regeringens svala attityd när det kommer till den romska, starkt förtryckta, minoriteten. "Jag blir vansinnig på det ointresse som de har visat för frågan" sade hon tidigare i år.

I dag har vi som bekant inte längre någon EU-minister som driver frågorna om EU-migranternas situation. Nu ligger ansvaret hos barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

På frågan om vad Regnér avser göra åt att folk riskerar att frysa ihjäl i vinter svarar hon att det inte är hennes, utan kommunernas ansvar. Överlag är hon mer nedtonad i sin retorik: "Vi har nu bokat in möten med Rumänien. På lång sikt behöver de här grupperna en fastare förankring på arbetsmarknaden och en bättre utbildning. Det finns EU-medel genom strukturfonder men de används inte fullt ut."

Å ena sidan är det kanske bra att en person som inte rasat mot Rumäniens regering nu är den som ska sköta diplomatin. Å andra sidan är romernas situation så akut att ett för försiktigt förhållningssätt inte duger.

Möjligtvis kan det vara en fördel att både Sveriges och Rumäniens regeringar numer är S-märkta. Men åsiktsmässigt står de långt från varandra i denna fråga.

Risken är att den gemensamma partifärgen det inte betyder något alls. Premiärminister Victor Ponta hävdar nämligen att romerna inte är någon diskriminerad grupp i Rumänien trots att romerna lever i totalt utanförskap. Med den utgångspunkten kommer det att vara svårt att hitta ett gemensamt förhållningssätt och lösningar.

Den nya regeringen bör inte ha något långt tålamod med Rumäniens regering. Läget är akut och Pontas ovilja att göra något åt situationen förvärrar varje dag situationen.

Förra regeringen föreslog en EU-installerad task force i Rumänien liknande insatsstyrkan av experter som tillsattes i Grekland under finanskrisen. Experternas uppdrag ska vara att säkerställa att Rumänien använder varenda krona av EU-medlen på bästa sätt, så att alla pengar ledar till förändring och förbättring för det rumänska folket, med ett särskilt fokus på hur man kan inkludera romerna.

Människor kan dö här i vinter. Men den alarmerande situationen är främst i Rumänien.

Regner borde genast anamma Ohlssons förslag och lobba hårt för dem i EU. Glöden i engagemanget bör hon också omfamna och göra till sitt.