Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: De samarbetar närmare än de säger

"Dating" är finske försvarsministerns beskrivning av hur nära Finland och Sveriges relation är på försvarsområdet. Men mycket tyder på att relationen är mycket närmare än så.

På varsin sida av Bottniska viken ligger två riken som fram till rikssprängningen 1809 var hade samma land och hade samma lagar och försvar.

Men försvarsbanden mellan Sverige och Finland har även varit täta under ett stormigt 1900-tal.

Mest känd är svenska frivilligkåren i vinterkriget, men listan kan göras lång av både civila och militära insatser under Finlands svårare tider.

Traditionen bjuder också att respektive huvudstad är första anhalten för en utrikesresa för en nytillträdd regeringschef.

Utredningen ska presenteras i februari, men två entusiastiska försvarsministrar ville passa på att bjuda på några nyheter redan nu:

Länderna ska ha ett utbyte av luftlägesbilder, man ska säkra kommunikationssambanden mellan staberna, flygvapnen ska kunna använda varandras flygbaser, gemensam flygtankning ska kunna ske och ett utökat samarbete mellan FOI i Sverige och Försvarsmaktens Forskningsanstalt i Finland väntas.

Sverige och Finland ska också åter börja öva ubåtsjakt ihop precis som man gjorde i början av 90-talet. Då skedde det i finska vatten för att öva spaning och insats. Det nya är det uttalade syftet att kunna jaga ubåtar ihop.

Men det är här som den praktiska och tidskrävande nöten finns att knäcka. Det handlar om att identifiera och ändra lagstiftningarna för att möjliggöra samarbete i skarpt läge.

Informella bedömningar från finländsk sida är att det kan ta två-tre år att lösa alla juridiska knutar som finns i utredningen, om den politiska viljan finns.

Utifrån vad som syntes på scenen i Sälen så är den viljan god, av flera skäl. Inte minst för att ett djupare samarbete är en säkerhetspolitisk signal till grannarna, men också för att det ger större effekt i försvarsförmåga för skattepengarna.

Peter Hultqvist avvisade dock bestämt uppfattningen att samarbetet sker för att spara pengar i en tid när ekonomin lagt krokben på svensk förvarsförmåga.

Från finländsk sida betonar man att samarbetet inte ska ses som alternativ till Nato, utan att det är ett samarbete som lever sitt eget liv oavsett Natofrågan. Inte heller handlar samarbetet om ett försvarsförbund med krav på att ingripa om det andra landet angrips.

Men "Sveriges sak är vår" är den finländska hållningen. Carl Haglund konstaterade att man måste skilja på vikten av vilja och förmåga å ena sidan och förpliktelser på den andra sidan.

Viljan är det inget fel, förmågan ska förbättras.

På den efterföljande pressträffen beskrevs relationen som dating, inte förlovning eller äktenskap.

Men nog har den svensk-finländska försvarsrelationen kommit längre än dating, det vi ser nu är början på ett samboskap där man behåller sina respektive lägenheter men börjar bo med varandra titt som tätt för att man vill vara tillsammans.

Och det är betydligt närmare trolovning och äktenskap än bara dating.