Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: De har inga förslag som fungerar mot att arbetslösheten nu börjar stiga

Annons

Arbetslösheten steg i april, enligt Arbetsförmedlingen. 4000 fler var arbetslösa i slutet på april än vid samma tidpunkt i fjol.

Detta är första gången sedan 2013 som arbetslösheten ökar i Sverige. Och enligt myndigheten förväntas antalet arbetslösa fortsätta att öka under resten av året, trots högkonjunkturen.

Regeringens mål om att Sverige 2020 skall ha Europas lägsta arbetslöshet blir alltså svårare – eller rättare sagt omöjligt – att uppnå.

Den viktigaste orsaken till ökningen är att så många flyktingar kom till Sverige i slutet på 2015. Det har tagit lång tid att behandla deras ansökningar om asyl, men nu börjar många av dem få uppehållstillstånd och deltar därför i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag och räknas in i arbetslöshetsstatistiken.

Det är inte regeringens fel att Europa fick en flyktingkris i slutet av 2015 och att så många av dessa flyktingar sökte sig till Sverige. Kritiken mot regeringen när det gäller den ökande arbetslösheten måste därför nyanseras.

Man kan jämföra med finanskrisen. Det var inte alliansregeringens fel att världskonjunkturen störtdök efter Lehman Brothers-kraschen 2008, eller att arbetslösheten i Sverige ökade efter kraschen.

Tvärtom innebar alliansregeringens politik att arbetslösheten ökade mindre i Sverige än i de flesta andra industriländer, trots den svenska ekonomins stora exportberoende.

Detta brukar dock socialdemokrater och miljöpartister "glömma". De framhåller ofta att arbetslösheten var högre när alliansregeringen lämnade än när den tillträdde.

Så gjorde till exempel finansminister Magdalena Andersson (S) när hon nyligen presenterade vårbudgeten. Hon fick hård och berättigad kritik från alliansföreträdare för detta.

Alliansföreträdare bör därför inte göra samma sak, och "glömma" att den ökande arbetslösheten just nu beror på flyktingar som fått uppehållstillstånd.

Däremot har regeringen ett stort ansvar för att det tar så lång tid för nyanlända och andra utlandsfödda att få sitt första jobb, och att arbetslösheten därför är så mycket högre bland utlandsfödda än bland dem födda i Sverige. Regeringens utbildningssatsning fungerar till exempel inte.

Det är bara ynka tre procent av de nyanlända utan grundskolekompetens som studerar vidare efter etableringsuppdraget. Det gör att det blir näst intill omöjligt för dem att få jobb på dagens svenska arbetsmarknad.

Därför behövs det fler enkla jobb. Näringsminister Mikael Damberg (S) har fått uppdraget att ta fram sådana, men nästan ingenting har hänt.

Detta ska regeringen ha kritik för.

Arbetslösheten i Sverige ligger på en alldeles för hög nivå.

Vi har ju högkonjunktur nu.