Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Bra att små barn ska få längre tid med pappa

Regeringen får igenom sitt förslag om en tredje ”pappamånad”. Folkpartiet röstade som väntat för fler öronmärkta dagar i föräldraförsäkringen, vilket innebär att det fanns en majoritet i riksdagen.

90 dagar riktas direkt till varje förälder. Reformen är kontroversiell för många borgerliga väljare och saknar inte kritiker. Moderata politiker raljerar om statliga tvångsmånader i sociala medier. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kallar den för ”klåfingrig”.

Den som försvarar liberalismen har dock en ytterst opålitlig allierad i Busch Thor.

Att konservativt sinnade utgår från kollektivet familjen är självklart, men att beskylla ytterligare ett steg mot individualiserad föräldraförsäkring för att begränsa valfriheten är ren lögn.

Det är dags för en påminnelse: Föräldraförsäkringen riktar sig till individen föräldern. Den har aldrig varit tänkt som en kravlös utbetalning till hela familjen.

Ingen tvingar någon att stanna hemma från jobbet på skattebetalarnas bekostnad. Vuxna som beskriver öronmärkta dagar som tvångsmånader bör överväga om inte dagis är bästa alternativet för kotten.

Samtidigt bör samhället uppmuntra föräldrar som vill dela på ansvaret för sina barn. Därför ska ojämställda familjestrukturer inte finansieras med allmänna skattemedel.

Det gynnar knappast möjligheten till egenförsörjning, och ekonomiskt oberoende från partnern, att släta över subventioner som befäster ojämställdhet i såväl familjelivet som arbetslivet.

Föräldrar som vill dra ut på föräldraledigheten, och vara hemma 30, 60 eller 90 dagar längre, har ändå rätt till sina val.

Logiken är enkel:

Alla familjer har friheten att bestämma vem som ska vara med barnet och hur länge.

Däremot är det ingen rättighet att låta någon annan betala.