Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: Är Peace and Love en trovärdig antivåldsfestival?

Många har reagerat att Peace & Love i år valt att boka gruppen Kartellen. Det är lätt att förstå varför.

Kritiken har nått den nivå att festivalen känt sig tvungen att förklara sig. Peace & Love uppger i förklaringen att man bara väljer band som stämmer överens med det budskap och de värderingar som ska prägla festivalen.

Peace & Love hävdar att den här hiphopgruppen rimmar väl med årets budskap "även om de i vissa fall kan tyckas kan vara på gränsen".

Årets festivaltema är just att hylla mångfald och att stå upp mot våld och rasism. "Vi vet att Kartellen står för detta, om än att de ibland valt en annan väg att uttrycka det", menar Peace & Love.

Hur uttrycker då Kartellen den ickevåldsfilosofi som Peace & Love tycker sig kunna tillskriva bandet?

Frontmannen Sebbe Stakset åtalades och dömdes förra året för att ha twitterhotat Jimmie Åkesson med orden "Vill tortera han i tre dygn med avbitartång locktång blåslampa för att stoppa blödningar me!".

Kartellen använder i en av sina senaste musikvideor den autonoma våldsvänstern Revolutionära Frontens autentiska klipp då RF hugger yxor i åsiktsmotståndares dörrar, gör grova olaga hot och slår sönder bilar. Antivåld? Tydligen för Peace & Love!

Kartellen rappar om SD:s järnrörsskandal "hade jag varit med, hade jag tagit järnröret och lagt dom i koma, alla tre".

Musik, liksom all annan konst, är fiktiv och därför ska provocerande uttryck tillåtas. Konst ska pröva gränser, även moraliska sådana. Och den konstnärliga friheten ska värnas.

Men även utanför det konstnärliga rummet har Kartellen lierat sig med våldsvänstern, vilket SVT:s Uppdrag Granskning visade och kritiserade. Men Peace & Love är "oerhört glada och stolta" att ha Kartellen som en av huvudattraktionerna i år.

Kartellen får rappa om vad de vill. Peace & Love får boka vilka de vill till en festival med tema antivåld. Var och en får bedöma hur trovärdigt ett sådant tema blir med olika bokningar. Sponsorer får stödja vilka de vill.

Men sponsorerna bör analysera om de vill förknippas med band som gång på gång uttrycker förståelse för antidemokratiska metoder som våld och som dessutom dömts för ett politiskt motiverat hot.

Kungsälvs-Posten och Svenska Kyrkan avslutade sitt samarbete med festivalen Sommarstart i Kungälv efter att den vägrat avboka Kartellen.

Sponsorerna motiverade sitt beslut med att de bara stödjer sådant som är i linje med deras grundläggande värderingar och att det rimmar illa med musik om våld som metod.

Region Dalarna, Borlänge och Falu kommuner stöder festivalen med skattemedel. Men även privata aktörer som Dalarnas Tidningar bör fundera på hur sponsorpengar används.