Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Alla är förlorare när Israel och Palestina tar nya steg bort från fred – värst blir det för palestinierna

Från flera olika håll kommer protester mot att många palestinier dödats eller skadats i samband med protester längs gränsen mellan Gaza och Israel. I går var det dock lugnare. Till ett oerhört högt pris stördes det som skulle vara Israels stora stund, att USA flyttade sin ambassad till Jerusalem när landet firade sin 70-årsdag.

Israel uppmanas att agera mer försiktigt och undvika blodsutgjutelse. Men USA står mer tydligt än någonsin på Israels sida och lägger ansvaret på terrororganisationen Hamas, som styr Gaza. Israels nationalistiska premiärminister Benjamin Netanyahu har vunnit två stora segrar på senare tid genom ambassadflytten och att USA har sagt upp kärnenergiavtalet med Iran. Tidigare var USA återhållande och skeptisk mot bosättarna på Västbanken, medan Trumps ambassadör är en anhängare av bosättningspolitiken.

Ambassadflytten verkar i mycket vara ett spel för gallerierna. Eftersom Israels regering och parlament är i Jerusalem har alla ambassader, även om de formellt har funnits i Tel Aviv, utfört mycket arbete i Jerusalem. USA har inte flyttat någon byggnad utan bytt namn på ett konsulat till ambassad.

Symboliken är dock tydlig. Skälet att inte formellt flytta ambassader har varit att i en tvåstatslösning skulle Jerusalem också kunna bli huvudstad i Palestina.

Israel har dock hela tiden hävdat att Jerusalem är odelbart och Israels huvudstad. USA säger sig samtidigt vilja verka för en fredlig lösning.

Det är dock svårt att längre se en tvåstatslösning, trots att länder som Sverige redan har erkänt Palestina, som realistisk. Israels högerregering skapar fakta på marken genom fler bosättningar. Palestinierna leds av Hamas, som vill utplåna Israel, och president Abbas från Fatah och PLO. Abbas har nyligen skämt ut sig med antisemitiska uttalanden.

Även israeler som skulle kunna tänka sig en tvåstatslösning kan se med misstro och rädsla på palestiniernas representanter och deras uttalanden. De mer kompromissvilliga partierna i Israel får då svårare att hävda sig, nationalisterna stärker sin ställning.

Utvecklingen pekar snarast mot en israelisk annektering av Västbanken. Då måste Israel avgöra vad som ska hända med de många palestinier som bor där. Får de rösträtt hotas Israel som en i huvudsak judisk stat. Får de inte rösträtt blir Israel inte längre en demokrati. Svaret kan bli att göra tillvaron så besvärlig att många palestinier väljer att lämna Västbanken, och då kan de kvarvarande få medborgarskap.

Tvåstatslösningen vore att föredra. Men för den ser det mörkt ut.

Det är heller ingen tvekan om vilka som ser ut att bli förlorarna. Palestinier drömmer om att återvända. Det är uteslutet. Risken är snarare större att fler palestinier kommer att lämna sina hem, den här gången på Västbanken.