Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LCHF – omtvistat men populärt

Inte många matställen erbjuder LCHF-rätter, alltså mat enligt formeln lågt med kolhydrater och högt med fett.
Men på lunchrestaurangen Viljan i Ludvika finns varje dag ett sådant alternativ på menyn.

– Jag har inte hört om något annat matställe här i närheten som har LCHF. Men vi upplever ett jättestort intresse för det, säger Åsa Fredén som kockar och driver restaurangen.

Viljan startades av henne som restaurang och kafé för tre år sedan och var inledningsvis tänkt att erbjuda arbete för långtidsarbetslösa.

– Men det blev så stort på en gång att jag fick bilda aktiebolag och har nu fyra anställda.

Så långt byggde konceptet på lunchmat lagad från grunden och med rejäla portioner. Den delen finns fortfarande kvar, men är sedan ett par år tillbaka kompletterat med ett dagligt kolhydratfattigt LCHF-lunchalternativ.

Åsa Fredén berättar att bakgrunden var att hon själv hade drabbats av diabetes, typ 2. Hon upplevde att medicineringen, tabletter, inte hjälpte. Det ledde till att hon började mixtra med tillagningen av maten, kombinerat med att ta till sig råd från olika alternativföreläsningar hon besökte.

När så LCHF-förespråkaren Annika Dahlqvist, i pressen stundtals omnämnd som fettdoktorn, föreläste i Smedjebacken var Åsa Fredén på plats och upplevde att här fanns något hon ville prova.

– Jag började laga LCHF-kost till mig själv och jag ska erkänna att jag mådde dåligt av det först, fick dimsyn och så. Men det var för att kroppen skulle avgiftas på slagg.

Därefter säger Åsa att hon bara mått bra av LCHF-kosten och att hon under regelbundna läkarkontroller kunnat uppvisa toppenvärden.

– Diabetesen är bra nu. Allt har fungerat sedan jag började med LCHF-kost, förutom i somras då jag fuskade lite och åt en del kolhydrater. Då blev mina värden dåliga igen.

Hennes egna erfarenheter ledde till att Åsa Fredén började tillaga ett dagligt LCHF-alternativ på Viljan, vilket snabbt fick många att dagligen välja den rätten.

– I snitt serverar vi ungefär 120 lunchportioner per dag och av dem är ungefär 20 LCHF-alternativet. Jag får hit kunder som rekommenderats den maten av läkare och jag har själv fått se en kund som äter LCHF gå ner otroligt i vikt och samtidigt må bra.

Men LCHF-kosten är synnerligen kontroversiell och vinner inget gillande hos Livsmedelsverket.

– Nej, men jag tror att det beror på att det inte har hunnits forska så mycket om det än. Råden om vad som är bra och dåligt ändrar sig ju hela tiden.

Åsa Fredén betonar också att hennes LCHF-mat inte går åt extremhållet när det gäller fettinnehållet.

– Nej, jag försöker att inte ha i så mycket fett, men lite äkta grädde blir det och så rapsolja. Sedan använder jag en hel del färska kryddor, så att maten blir smakrik.

Är det någon av dina regelbundna LCHF-matgäster som har mått dåligt av den lite ensidiga kosten?

– Nej, det är då ingen som har sagt det. De säger bara att den är bra.

Och hur mår du själv av den?

– Jag mår bra inombords. Jag känner mig mycket lugnare i mig själv sedan jag började äta LCHF.