Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LBC-rusch för 38:e året i följd

För 38:e året i följd arrangeras nu till helgen rallytävlingen LBC-ruschen i Lima. Genom åren har det varit ett av de populäraste vinterrallyna. Men lågkonjunkturen sätter sina spår även i motorsporten, deltagarantalet har minskat på senare år.

Annons

– När det gick som bäst hade vi över 230 startande. Nu får vi vara nöjda om vi kommer upp till förra årets 112. Och det behöver vi ha om det ska gå runt ekonomiskt, säger tävlingsledaren Sune Rickardsson.

Dyra kostnader är en orsak till att startfälten minskar. I en tävling som LBC-ruschen kan bara däckkontot för ett enda ekipage sluta på 50 000 kronor. Så det är en dyr hobby.

Men även om antalet deltagare minskat så har Limarallyt även i år lockat flera riktiga toppförare, som Mats Jonsson, Eddie Hörbring och Jari Saarinen. Välkända namn som trivs i Limaskogarna.

En intressant start gör också hemmaföraren Andreas Levin, som vanligtvis är mekaniker åt norske rallyföraren Mats Östberg. Men nu har Andreas fått "permission" för att själv köra rally på hemmaplan.

De tävlande kommer att köra fem specialsträckor, både öster och väster om Lima. Tävlingscentral är som vanligt Ungärde skola.

– Vi har riktigt fina vintervägar, med en bra botten och rejäla snöplogkanter. Det är utlovad kyla framåt helgen så det kommer att bli fin åkning, säger Sune Rickardsson.

Årets Limarally ingår i vintertrallycupen WRC.

Några speciella publikplatser finns inte utpekade, men DT kan tipsa om ett par lättillgängliga ställen för de som vill se bilarna ute i skogen:

Specialsträcka 2 slutar på Matsåsvägen i Torgås, en bit nedanför motorbanan och där finns några spännande kurvor strax innan målet.

Den avslutande specialsträcka 5 går i mål i Husom och där kan man följa bilarna när de kommer utför serpentinvägen ner mot byn.