Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läxa för livet

/

Annons

Kalla mig för en reformfientlig tant. Men jag kan inte förstå hur vissa skolor väljer att ta bort läxor ur undervisningen. Läxläsning hjälper barnen att ta eget ansvar, inte minst för att förbereda sig inför högre studier. Dessutom kräver vissa ämnen, exempelvis språk, självstudier och repetition. Franska glosor är inget man behöver korvstoppa huvudet fullt med i skolan, när man kan öva på dem hemma.

Skolforskaren Jan-Olof Hellsten vill avskaffa läxor eftersom de kan tära på familjesituationen. Julia Norstedt Forss, frilansskribent från Falun, är inne på samma linje. Hon verkar tycka att läxor är djävulen själv då de orsakar "ångest, panik och trötthet". I en debattartikel i gårdagens Aftonbladet skriver hon att hemuppgifter dessutom skapar utanförskap eftersom många föräldrar inte hinner eller kan hjälpa till med läxläsningen. Det var det löjligaste jag hört på länge.

Barn med inlärningsproblem ska givetvis få särskilt stöd. Men som princip måste elever lära sig att inhämta kunskap utan att någon håller dem i handen. Och så vitt jag vet skickar inte lärarna hem uppgifter som kräver expertkunskaper från föräldrarna. Förutsätter matteläxan att någon i hushållet har en högskoleexamen i fysik är det något fel på uppgiften.

Självklart är det tufft för en del föräldrar när barnen ber om hjälp. Min mamma, vars förstaspråk inte är svenska, kunde bara bidra med uppmuntrande tillrop när jag hade kört fast i krångliga grammatikövningar. Men det löste sig dagen efter i skolan. Ingen pedagog med yrkesstoltheten i behåll blir väl irriterad om en elev inte lyckas göra färdigt hela uppgiften hemma?

"Jobb är jobb och hem är hem", skriver Norstedt Forss. Ett sådant synsätt visar på en taskig attityd mot kunskap. Barn går inte i skolan för att hämta ut en lön i slutet av månaden, utan för att förebereda sig inför vuxenlivet. Få läxor på låg- och mellanstadiet kräver heller timmar av slavarbete på kvällen.

Skolan är ett privilegium. Det borde både föräldrar och lärare tuta i eleverna. Jag börjar misstänka att läxslopningen snarare bottnar i lärarnas pressade schema.

Mer läsning

Annons