Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lavinrisk ska tas på allvar - två lavinras inom loppet av några dagar

/
  • Vädret kan skifta fort i fjällen. Nyss var det strålande sol och för fem dagar sedan var det här en fjällsluttning med orörd snö. Nu är det stora snöblock som rasat utför fjället, konstaterar fjällräddarna Mikael Westerdahl och Stefan Korssjön.
  • Fjällräddarna Stefan Korssjön och Mikael Westerdahl och Lena Nilsson från polisen i Idre bland de enorma snöblocken som släppte och begravde två skidåkare.
  • Fjällsäkerhet imnnebär att ha respekt för de krafter som finns när en lavin lossnar. På bilden ses Lena Nilsson polisen i Idreoch norra Dalarnas fjällsäkerhetskommitté tillsammans med fjällräddarna Stefan Korssjön och Mikael Westerdahl.
  • Den stora lavinen som gick på Sjöhöjden var över 300 meter bredd och syns tydligt på avstånd.

Inom loppet av några dagar har två laviner dragit med sig tre personer. Det kunde ha blivit riktiga tragedier, men slutade nu i båda fallen optimalt lyckligt.
– Ur en sådan här lavin kommer man normalt inte med livet i behåll, säger Mikael Westerdahl på fjällräddningen i Grövelsjön, där han står bland de enorma snöblock som rasade utför Sjöhöjden och begravde två personer.

Annons

Läs även: Pojke meddragen i snöskred i Tandådalen

Det är inte särskilt mycket snö i terrängen, i Grövelsjön kanske sju decimeter snö, men blåsten har byggt upp flera meter djupa drivor med hårdpackad snö.

Fjällräddningen med Mikael Westerdahl och Stefan Korssjön och Lena Nilsson från Polisen i Idre följde med tidningen upp bland de stora snöblock som rasade med i den flaklavin som löstes ut i lördags och som drog med sig två skidåkare.

– Vi vet inte varför lavinen löstes ut. Det kan ha varit rena slumpen och inte skidåkarna som läste ut lavinen, säger Mikael Westerdahl.

Grövelsjön är ett paradis för turskidåkare. Längs lederna ska det inte vara någon större fara, men det finns underbara fjällsidor med både hängdrivor men också med snö som utan förvarning kan släppa.

– En lavin kan uppstå när sluttningen är 20 grader eller mer. Då kan hela snöfältet komma i rörelse och sker det så går det fort. Är det sedan en flaklavin så kan det handla om riktigt stora och tunga snöblock som kommer i full fart utför fjällsidan.

Sjöhöjden i Grövelsjön är populär för turåkare och den lättillgängliga branten inbjuder till skidåkning. Men i lördags släppte en över 300 meter lång lavin med ett brottkant på över två meter. Blocken som rasade ner var stora, en del som ett dansgolv och de var hårda som betong. Att gå ovanpå blocken var som att gå på ett betonggolv och att gräva sig genom ett block hade varit en omöjlighet.

– Hamnar man i vägen för ett sådant här block är chansen att klara sig minimal, menar Mikael.

De två som träffades av lavinen var på väg upp för branten när lavinen kom och drog med dem. De hade turen att följa med i lavinens framkant, men den ena mannen begravdes helt och satt enligt egen uppgift fast som i betong. Hans kamrat som bar en ryggsäck flöt lite högre och trots att han begravdes helt kunde han pressa sig upp och ur snöns grepp. Sedan fann han sin kompis stav som stack upp och kunde gräva loss honom efter femton minuter.

– Överlevnadstiden i lavin anses vara just 15 minuter, säger Mikael, som är tacksam för den lyckliga utgången.

Läs även: Två drogs med i lavin - Överlevarna efterlystes av fjällräddningen

Är det då farligt att ge sig ut på fjället?

– Nej inte om vädret är bra och man håller sig till leder, säger Mikael.

– Sedan ska man alltid lämna färdmeddelande, helst inte vara ensam och ha med sig spade. Undvik att korsa orörda snöfält i brant terräng, men måste man göra det ska man göra det en i taget.

Vind och snöfall är två faktorer som kan skapa förutsättningar för en lavin. Det behövs inte mycket snö utan ofta kan blåsten bygga upp ordentliga snödrivor.

Skulle du hamna i en lavin, försök att åka med lavinen och lämna den genom att åka snett nedåt. Fångas du av snön, försök att simma med och hålla dig så högt som möjligt med alla medel.

Larma sedan så snabbt som möjligt 112.

– Njut av fjällen, gå på tur, men undvik branta fjällsluttningar, säger Mikael Westerdahl.