Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättnad och framtidstro för Musikskolan

I Förra veckan kunde FK berätta att Kulturskolan räddas kvar i kommunen.
– Att få hålla på med musik och kunna dela med sig av det man själv upplevt är väl det bästa, säger Kristoffer Sundberg.

Går man upp på övervåningen i Smedbergsskolan är chanserna stora att man får sig en dos musik, inte nog med att skolans musiksal ligger belägen där, alldeles intill huserar kommunens musikskola.

Hösten 2011 var ett av sparförslagen från kommunledningen att Kulturskolan skulle avvecklas, men "skolan" räddades av kommunfullmäktige för en vecka sedan.

Och när tidningen besöker musikskolan på onsdagen, är lättnaden stor.

I 55 år har kommunens musikskola inspirerat ungdomar till musikaliska äventyr. Just nu hittar man lärare och elever på Smedbergsskolans övervåning där tonerna från både stråkinstrument, klaviaturer och slaginstrument letar sig ut.

Bland lärarkåren finns både de yngre och dem som varit med lite längre. Eva Enander är en av dem som varit med längst och är nu inne på sitt 17:e år som piano- och fiollärare.

– Att jag blev pianolärare kommer från att jag hörde min pappa spela Månskenssonaten, jag tänkte att den vill jag också kunna och började ta lektioner, berättar Eva och fortsätter.

– I åttan frågade min lärare mig vad jag ville bli när jag blev stor, jag svarade kontorist och blev som tack för det skickad till Falun för att ta lektioner där hos Per Einarsson, hon tyckte väl inte riktigt som jag, säger Eva och skrattar.

Under sin tid i Falun blev Eva mer och mer intresserad av musik, hamnade på musikhögskolan och landade till sist som fiol och pianolärare.

I Evas fotspår fortsätter dottern Therese som sedan 5-års ålder vetat att hon skulle bli fiollärare.

– När hon var tre och jag var på spelmansträningar satt hon bredvid och spelade fiol med tuschpennor, hade hon fått som hon velat hade hon börjat spela riktig fiol redan då, berättar Eva och ler.

Det bästa med att vara lärare tycker både Eva och Therese är att få hjälpa eleverna att utvecklas.

– När man ser eleverna spela upp på konsert blir man så stolt att man vill börja gråta ibland, det kvittar om det är lösa strängar eller klassiska stycken, säger Therese.

Håller med gör Kristoffer Sundberg, gitarrlärare på skolan.

– När man kommit till en nivå där eleverna kan uttrycka det de vill och vet att man har gett dem det verktyget, då känns det bra.

Att både lärarna och de drygt 150 eleverna på musikskolan är lättade över beslutet att skolan får vara kvar är det ingen tvekan om.

Framöver kommer det att arrangeras ett musikkafé med tema Halloween, det blir en sedvanlig julkonsert i Dala-Järna kyrka och i vår väntar nya projekt.

– En liten och en stor musikklass där eleverna själva får bestämma vad de ska göra, det kan vara ett kafé, en revy eller som den stora musikklassen gjorde förra läsåret; en musikal, berättar Therese.

Den lilla musikklassen består av elever från fyran till sjuan och i den stora musikklassen är det elever från åttan och upp till 19 år som bestämmer vad det ska bli. Utöver detta blir det även en vårkonsert där höjdpunkterna från året kommer spelas.