Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare åka tåg norrut

I vinter blir det lättare för dalfolket att ta sig norröver med tåg. I en jättesatsning kommer Inlandsbanan att köra persontåg dagligen mellan Östersund och Mora förutom den vanliga helgtrafiken.

Satsningen blev möjlig när inlandsbanan och Destination Vemdalen efter många års funderande nu kommit till skott i ett unikt samarbete.

Det nya dagliga tåget Mora-Östersund och Östersund- Mora kommer att gå under 18 vinterveckor med start 22 december. Tågen har direkt anslutning till Stockholmstågen i Mora.

Dessutom startas snötåget, som under samma sig med liggvagnar och restaurangvagn kommer att gå Malmö-Göteborg-Mora-Sverg- Röjan-Österssund på söndagväll och i motsatt riktning från Östersund på lördagkvälenl. Sträckan Mora-Östersund körs av Inlandsbanan.

Redan i flera år har Inlandsbanan under vinter, höst och vår kört det så kallade studenttåget mellan Östersund och Mora på fredagar, lördagar och söndagar.

– Vi kommer att köra de dagliga tågen parallellt med studenttågen, förutom på söndagen från Mora, säger Otto Nilsson, vd för Inlandsbanan.

Det är avgången från Mora 15:55 på söndagar som ändrar tiden någon timme så det blir ett av de dagliga tågen.

De dagliga tågen kommer att stanna på Inlandsbanans samtliga stationer om någon vill av eller på. På stationerna finns "plåtsignaler" som den som vill med tåget kan ställa om själv.

Var köper man biljetter då?

– Vi kommer att fortsätta att sälja biljetter på tågen, även om SJ slutar med den servicen på sina tåg. Dessutom kan man köpa biljetter via Resplus, där kan man också beställa resan med anslutningar med annan tågoperatör eller buss beroende vart man ska.

Hur blir det med mat ombord?

– Det är inte riktigt klart ännu, men förmodligen blir det någon form av enkel fika på de dagliga tågen. Det har vi ju på studenttågen i dag.

Totalt räknar Inlandsbanan med att satsningen ska ge 10 000 passagerare. Med de nya tågförbindelserna nås en hel rad med vintersportorter i Jämtland och Härjedalen.

För dalfolket blir det också det smidigt sätt att ta sig till Sundvall och vidare norrut och till Trondheim.