Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låter som en nytändning

/
  • Gyllene tider kommer till Leksand i sommar och plockar de ut de bästa låtarna från den nya skivan så verkar det lovande.

Annons

Pop. Med Gyllene tider är det ju så, kanske mer än med de flesta andra band, att man får ta det goda med det onda. De har definitivt goda sidor, men samtidigt finns det alltid något skavande som gör att jag inte kan ta mig till dem fullt ut.

Vi börjar med det goda.

* Per Gessle. Säga vad man vill, men han är i sina bästa stunder en fantastisk låtsnickrare. Jag skulle dessutom vilja påstå att han gjort några av sina bästa låtar på Dags att tänka på refrängen. Det märks att bandet har ansträngt sig till det yttersta, samtidigt som de har behållit sin lekfullhet och för första gången hörs det i musiken, det som Gessle annars bara brukar prata om i intervjuer (hans gedigna skivsamling, idolerna etc etc). Det sparkar i gång direkt med Det blir aldrig som man tänkt sig, en punkig oemotståndlig popdänga. Tio droppar regn och Tiden är en dåre med banjo är andra pärlor.

* Soundet. Gyllene tider har aldrig låtit bättre. Det handlar helt enkelt om en mycket lyckad uppdatering av ett klassiskt sound utan att själen gått förlorad. Det är ruffigt, men varmt och inbjudande. Farfisaorgeln skapar ett coolt sound som man direkt kan känna igen som Gyllene tider.

Nu över till det onda.

* Per Gessle. Lika vass som han är som låtskrivare, lika begränsad är han som sångare. Han har en röst som jag tröttnar snabbt på och som gör att helheten känns klistrigt inställsam.

* Texterna. Linjen mellan det banalt platta och glimrande vardagslyrik är tunn. Per Gessle trampar över gång på gång och inte minst hans patologiska iver att rimma på allt gör texterna ofta sämre än de egentligen kunde vara.

* Ojämnheten. Några pajiga låtar som Man blir yr, Anders och Mickes första band och Chikaboom drar ner betyget.

Framtiden för Gyllene tider sägs vara osäker efter sommarens turné. Med tanke på att detta låter som en riktig nytändning så blir jag förvånad om det inte blir en fortsättning.

Annons