Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Låt örnen flyga..."

Nu finns det domslut från mark- och miljööverdomstolen på att det inte är förenligt med svensk lagstiftning att bygga vindkraft i områden där det häckar kungsörn och/eller havsörn.

I senaste numret av "Vår fågelvärld" (nr 4 2012) fann jag denna glädjande artikel: Örnar vann över vindkraft och i ingressen: "Det blir ingen vindkraft på Mästermyr på södra Gotland. Därmed vann ornitologerna, och inte minst fåglarna, en utdragen strid som pågått i flera år." 

Nu är vindkraftbyggnationerna i Garpenberg påbörjade. De ansågs inte kunna inverka menligt på fauna och flora. Mina insändare med farhågor fick möjligen en och annan läsare att rycka på axlarna och Hof och Dof (ornitologer på lokal- och länsnivå) hade inget påtagligt att invända. Kanske var våra protester för lama, men den dag någon av Hedemora kommuns två häckande havsörnspar skadas eller dödas, flyttar jag.

Hjalmar Envall

ornitolog och vänsterpartist