Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt moralen vara vägledande

Det har varit mycket stånk och stök över representation och fest i de allra förnämsta av medier. Jag har aldrig förstått skillnaden i att vara försiktig i offentligt finansierad verksamhet, i partifinansierad, i aktieägarfinansierad, i medlemsfinansierad eller i gåvofinansierad verksamhet. Gäller inte samma moral var man än verkar?

Skulle Annie Lööfs julfest med sina medarbetare i departementet bli mer aptitlig för att den betalas av partimedlemmarnas pengar vare sig dessa ytterst kommer ur skattefinansierat partistöd, reavinster av förlagsförsäljning eller av den mikroskopiska medlemsavgiften, 150 kronor per år?

Jag läste härförleden att Nobelpriset ska sänkas med 20 procent. Men i konsekvensens namn borde väl då Nobelfestens överdåd minskas för att åtminstone kunna återställa något av värdet av priset, om inte till forskningens fromma så åtminstone till pristagarnas vällevnad.

Mig veterligt har ingen kritik riktats mot Stiftelsen för Strategisk Forsknings (SFF) handläggning av sitt uppdrag att oväldigt utvärdera ansökningar om forskningsanslag. Stiftelsen delar ut 600 miljoner kronor om året. Nobelstiftelsen delar ut 80 miljoner i prispengar, för redan genomförd forskning som lett till vetenskapliga genombrott. Ingen kritik har riktats mot SFF för korrupt handläggning men däremot för middagen som var en form av tack-för-gott-arbete till forskarna.

I rättssäkerhetens namn bör inte människor dömas i mediedomstolar. De ska dömas i de juridiska och administrativa rättsorgan som rättsväsendet erbjuder. Det är chefers ansvar att stå upp för medarbetare – vare sig man är minister, styrelseordförande eller ägare. Sladdret får inte ta över och springa före fakta, analys och omdöme.

Jag äter då och då på en restaurang på medelprisnivå i Stockholm. Ägaren kom fram till mig häromdagen och frågade: Vad det är som händer? Folk brukar ju ta ett glas vin eller två till maten. Men nu ber politiker som äter här om två notor, en för maten och en för vinet, om de ens vågar beställa något. Den ena får staten betala, den andra får partiet betala.

Direkt och indirekt består förmodligen 50 procent av kostnaden för det du äter på restaurangen av direkta och indirekta skatter och bidrag - genom alla produktionsled från foder till kött, från ax till limpa, från potatis till brännvin.

Njut av livet!

Tyck till: mejla bo.ekman@tallbergfoundation.org