Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt inte prestige riskera jobben

Annons

Ludvika är länets tredje största stad, befolkningsmässigt. Kommunen har ett differentierat näringsliv och självfallet spelar ABB i högsta divisionen. Bolagets utveckling har genom tiderna spelat en avgörande roll för Ludvikas och Dalarnas utveckling. Det som har varit bra för ABB har också varit positivt för Ludvika/länet. Det är en parasoll som av naturliga skäl har fått fäste hos allmänheten, i näringslivet och bland politiker och tjänstemän. I dagens tidning (dt.se och NLT) redovisas på nyhetsplats en fallbeskrivning där rollspelet gått snett, vilket i värsta fall kan orsaka att flera viktiga jobb försvinner.

Bakgrunden är den pågående utbyggnaden vid ABB. Bolagets markbehov har inneburit att två mindre företag har sagts upp från sina arrenden under omständigheter som de anser ovärdigt både ABB och Ludvika kommun. En av företagarna upplever sig grundlurad och besviken över bristen på information och avsaknaden av svar på brev.

Att utvecklingen har gått i denna riktning är så mycket mer beklagligt när båda småföretagarna egentligen har en mycket positiv syn på ABB:s expansion i Ludvika. Vem som bär skulden till informationsbristen är just nu mindre viktigt. Mer angeläget är att både Ludvika kommun och ABB tar sin del av ansvaret och att man med ett snabbt och prestigelöst agerande räddar aktuella företag och de 20-talet jobb som har hamnat i farozonen.