Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt inte nazister ta över EU

Mitt i Europa byggde ett system en mur 1962. Man ville stänga inne medborgarna och stänga ute omvärlden, regimkritiska åsikter och tankar. Många av Europas innevånare levde inte i demokrati och frihet före 1989. Idén är knappast ny. Kinesiska muren eller den romerske kejsaren Hadrianus mur i norra England är två andra historiska exempel. Murarna har inte bestått någon längre tid. Men under ett par årtionden lyckades de göra livet svårare för många innan de förvandlades till något att se tillbaka på och minnas hur de flesta inte vill ha det.

Jan Björklund har beskrivit Berlinmurens fall som liberalismens största seger. EU är ett fredsprojekt med Andra världskriget och Kalla kriget som bakgrund. Mer öppenhet, mer samarbete, mer globalisering ger ökad tillväxt och demokrati – och framför allt färre krig, hot och intolerans.

Vänstern och extremhögern vill gå ur EU. De vill alltså stänga gränser och isolera sig. De vill inte släppa in människor, som de uttrycker det: okontrollerat, i vårt land. Det verkar alltså som om både vänstern och högern, om än från olika horisonter, båda längtar tillbaka till tiden före murens fall.

Nästan alla partier uttrycker i dag EU-skepticism. Det finns bara ett parti som fortsättningsvis är odelat positiva till EU: Folkpartiet. De andra glömmer kanske att Sverige är beroende av sin export. Kanske glömmer de också att exempelvis den svenska vården skulle kollapsa utan invandrare.

Marit Paulsen föreslog nyligen att man i Europa kunde ha en Remembarence Day. Syftet skulle vara att minnas hur det var i Europa före murens fall, exempelvis under mitten på 1970-talet: högerdiktaturer i Spanien, Portugal och Grekland, vänsterdiktaturer i stora delar av östra och centrala Europa.

Jag skulle kunna argumentera länge kring fördelarna med ett fortsatt enat och utvecklat Europa framför att varje land för sin egen stuprörspolitik när det gäller frågor som integration, flyktingars utsatthet, klimathotet, att bekämpa organiserad brottslighet, främja djurskydd eller förmågan att hantera internationella kriser av den typ som sker just nu i Ukraina.

Viktigast är dock att högerextrema krafter mobiliserar i hela Europa, det är fler aktiva sådana rörelser i Europa just nu än det var på 1930-talet. Även här i Sverige samlar nazisterna kraft.

Ditt deltagande i valet till Europaparlamentet är viktigt.

Fredrik Adolphson (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel