Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt instinkten styra

Sex hundar och åtta kor mätte viljor under helgens vallningskurs.
Hundarnas starka instinkt gjorde att till och med de som aldrig tidigare vallat fick korna precis dit de ville.

Redan innan kursen börjar blir vi varse om vilken uppvisning av vallningsinstinkter som ska följa. För medan mattarna samlas på den stora kohagen och går igenom vad de vill lära sig är hundarna fullt fokuserade på korna. Från det ögonblick som hundarna får se det boskap som de ska valla börjar de otåligt dra i sina koppel. Den mörkhåriga tiken Mira sitter lugnt vid matte Elsa Grenholms stövlar, men hon släpper inte korna med blicken en sekund. Hundarna är inte alls intresserade av att hälsa på varandra, de förbereder sig för att genomföra sin uppgift.

Hundägarna är huvudsakligen här för att de själva har nötboskap eller andra djur som behöver vallas. En del planerar också att träna inför vallningsprovet. Många har åkt långa sträckor för att kunna vara med. Elsa Grenholm berättar att där hon bor i Värmland har hon en granne vars kvigor rymt några gånger. Då har hon blivit ombedd att hjälpa till eftersom Mira är en vallhund.

– Men de där kvigorna är ovana vid att bli vallade och det blir en stor skaderisk för Mira att försöka fösa dem omkring när de står bland träd och stenar i skogen.

Hon hoppas att Mira kan bli ännu bättre på att valla så att hon kan ta sig an även otränade kor utan att skada sig. Instruktören Peter Nilsson hoppas att fler boskapsägare ska vänja sina djur vid att bli vallade.

– När boskap är på rymmen är det få saker som är så effektivt som en tränad vallhund. Men ingen hundägare vill riskera att hunden blir skadad om korna är aggressiva, säger instruktören Peter Nilsson.

För hunden må vara människans bästa vän, men knappast kornas. Instruktören tar med sig hundarna en och en och låter dem med hjälp av ägarnas kommandon valla korna. Hundarna springer målmedvetet i halvcirklar runt de stånkande korna. Motvilligt och med några mindre utbrott låter korna sig ledas in och ut ur de inhägnader som ställts upp i deras hage.

– Allt handlar om mentalitet, vår hund Texas kan valla kor utan att ens röra sig, bara med en dominerande blick. Det kan vara tvärtom också; att en ko som verkar svårhanterlig kan få hunden att tveka. Texas är tillexempel inte rädd för vår brunstiga tjur. Men däremot backar han ibland för bestämda kvigor, säger Lars Johansson.