Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt gymnasister få läsa högskolekurser på nätet

Annons

I den svenska skoldebatten får elever som har svårt att nå målen eller som hoppar av gymnasiet stort utrymme. Det är viktigt att komma till rätta med dessa problem och i Dalarna går 40 procent i dag vidare till högskolestudier inom tre år efter avslutade gymnasiestudier, en siffra som skulle kunna vara högre.

Det finns samtidigt gymnasieelever som lär sig snabbt och behöver ytterligare stimulans och utmaningar. Regeringens svar på detta har varit särskilda elitsatsningar, där främst gymnasieskolor i de större universitetsstäderna har startat profilklasser i samarbete med högskolor. Men duktiga elever finns även på mindre orter. Flera av dem kommer från miljöer som saknar akademisk tradition och många varken kan eller vill flytta till städer där det finns profilklasser i gymnasiet.

En lösning är att ge gymnasieeleverna möjlighet att delta i högskolestudier på nätet. Nätutbildningarna växer och i Dalarna ökade andelen nätstudenter med 57 procent mellan 2005 och 2010. De är lika krävande men mer flexibla än andra utbildningar. En stor del av dem går att genomföra på tider och platser som passar studenten.

Det som i dag hindrar gymnasieelever från att delta i högskolekurser är att de saknar grundläggande behörighet då de ännu inte fått sitt slutbetyg. Det måste självklart finnas krav på förkunskaper, men det finns lösningar i andra länder att inspireras av.

Topprankade universitet i USA tvekar inte att ge högpresterande gymnasieelever chansen att börja på högskolan och erbjuder omfattande early start-program särskilt för dessa studenter. Programmen ges även på nätet.

I Finland erbjuds nät- eller campuskurser vid högskolorna genom så kallad öppen universitetsundervisning, oavsett ålder och utbildningsbakgrund. Det ger ingen examen men går att tillgodoräknas vid senare högskolestudier.

Ett liknande svenskt system kan ge duktiga gymnasieelever en tidig ingång till högskolan. Även de som kommer från miljöer utan akademisk tradition eller som har svårt att flytta från sin hemort. Det är dags att utbildningsminister Jan Björklund ser över det svenska systemet och möjliggör en tidig ingång till högskolan för duktiga gymnasiestudenter i Dalarna.

Marita Hilliges

rektor Högskolan Dalarna

Erika Sandström

rektor Högskolan på Gotland

Anders Söderholm

rektor Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel