Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låsta positioner

Annons

Inte helt oväntat är kommentarerna blandade efter den Socialdemokratiska partiledningens besked i fredags om hur den ser på vinster i välfärdsföretag som agerar som alternativa utförare till kommuner och landsting när det gäller vård, skola och omsorg. Fackförbundet Kommunals ordförande, Annelie Nordström, tycker att Socialdemokraternas ställningstagande var insiktsfullt, medan Urban Bäckström i Svenskt Näringsliv dömer ut beslutet som mycket oroande.

Kommunals ordförande tycker att ställningstagandet i den socialdemokratiska partiledningen tyder på en kunskap om att det krävs ökade resurser till välfärdssektorn. Men hon är besviken över att partiet inte anvisar någon tydlig väg om hur resurserna ska levereras. Själv var Nordlund tydlig om vad Kommunal står, när hon i lördags medverkade i ekots lördagsintervju, nämligen att resurserna måste tillföras vård, skola och omsorg genom skattehöjningar. Högre skatt behövs, anser Kommunals ordförande, både för att öka personaltätheten, åstadkomma heltidstjänster och för att ge de anställda i offentlig sektor högre löner.

Det råder knappast några delade uppfattningar om vilken viktig uppgift de anställda i omsorgsyrkena har. Oavsett vem deras arbetsgivare är. Det borde också vara en rimlig hållning från även borgerliga politiker att försöka medverka till att deras anställda i omsorgssektorn kunde garanteras heltidstjänster, när det finns önskemål om en sådan lösning. Arbetslinjens mål är ju att de anställda ska kunna försörja sig genom sin arbetsinsats. Men i många kommuner är systemet med deltidstjänster fortfarande en förutsättning för att verksamheten ska fungera.

En skattehöjning, öronmärkt för en viss verksamhets- och personalkategori i kommunerna och för att öppna för heltidstjänster, lär inte applåderas av många kommunledningar. Åtgärden skulle ju kunna bli prejudicerande och resultera i att andra sektorer ser skattehöjningar som verktyg för deras löneutveckling. En ohållbar lösning.

Urban Bäckströms, vd i Svenskt näringsliv, kritik mot S-förslaget är att det innebär att kommuner och landsting ska bestämma vilka företag som ska finnas i välfärdssektorn. Det är, enlig Bäckström fel ansats om kvalitet och valfrihet ska upprätthållas.

De skilda uppfattningar leder lätt till slutsatsen att frågan om vinster i omsorgssektorn blir en het fråga i valrörelsen 2014.