Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låst läge om vem som ska bli ny EU-boss

Annons

Du har nog sett någon rubrik om någon Juncker som vill bli EU-kommissionens ordförande. Juncker var en av de kandidater som partigrupperna förde fram i EU-valet, och argumentet är att eftersom moderater och kristdemokrater blev största parlamentsgrupp borde han bli ordförande.

Men att låta en av partigruppskandidaterna få den tunga posten som kommissionens ordförande är för vissa som om F-n läste bibeln, ja inte Han med svans och bockfötter, utan F-n som Federalisten som läser Lissabonfördraget.

Fördraget säger nämligen att stats- och regeringscheferna ska ta hänsyn till utfallet i valet när de föreslår kandidaten med kvalificerad majoritet och att kandidaten sedan ska godkännas av en majoritet i parlamentet.

Därför blev inte Cameron i London, Rutte i Haag eller Reinfeldt särskilt glada när parlamentet försöker tvinga på dem sina kandidater.

Dessutom är Juncker är märkt av sprit- och spionrubriker.

Spritrubrikerna som förekommit i europeisk press dementeras av Juncker själv, spionrubrikerna ledde till att han fick avgå som Luxemburgs premiärminister.

Det är dock inte huvudproblemet för Cameron & Co. Det som sätter stopp är att Juncker helt enkelt för mycket av F-n.

Problemet blir då i nästa steg att parlamentet, vars kandidater blivit dissade, hotar att rösta nej.

Svansföringen har varit extremt hög i valrörelsen, här kommer ett axplock från en av debatterna när partigruppskandidaterna diskuterade vad som skulle hända om inte ministerrådet tog kandidaten från den största gruppen:

"Otänkbart att välja någon annan. Allvarligt talat, ingen annan kan komma ifråga, annars kan vi lägga ned Europaparlamentet". Guy Verhofstadt, Folkpartiet och Centerpartiets kandidat.

"Om vi inte respekterar resultatet kommer ingen att rösta 2019. Medborgarnas röster måste betyda något." Jean-Claude Juncker, Nya moderaterna och Kristdemokraternas kandidat.

"Det här kan inte ifrågasättas" - Alex Tsipras, Vänsterpartiets kandidat.

"Vågar de nominerar någon annan så blir det ingen majoritet i parlamentet, för parlamentet kommer inte att rösta på en sådan kandidat", - Martin Schulz, Socialdemokraternas kandidat.

Det politiska trolleritrixet blir att få fram en kompromisskandidat som inte är Juncker men som parlamentet kan säga ja till.

Kanske en kvinna som IMF-chefen Christine Lagarde, kanske förlänga Barroso till en tredje mandatperiod, ja Bryssel exploderar just nu med namn och rykten medan en perfekt storm nalkas mellan ministerådet och parlamentet

Men vad har allt det här med dig att göra? Jo, det är kommissionens ordförande som leder arbetet för att ta fram de lagstiftningsförslag som påverkar din luft, din mat, dina kläder och din arbetstid.

Annons